Papa Francisc i s-a adresat pentru prima dată lui Vladimir Putin. Ce l-a rugat pe acesta și ce i-a transmis lui Volodimir Zelenski

Beatrice Dumitru 02.10.2022, 16:27
Papa Francisc i s-a adresat pentru prima dată lui Vladimir Putin. Ce l-a rugat pe acesta și ce i-a transmis lui Volodimir Zelenski

Este pentru prima dată când Papa Francisc i s-a adresat direct președintelui Vladimir Putin în timpul unui discurs de la începutul războiului din 24 februarie. Acesta a vorbit pentru prima dată și despre anexările teritoriilor ucrainene de către Moscova, deplângând „noi acțiuni contrare principiilor dreptului internațional”.

Papa Frnacisc, primul mesaj pentru Vladimir Putin

Papa Francisc i s-a adresat pentru prima dată lui Vladimir Putin, într-un apel chiar de la balconul apartamentului papal. Acesta i-a cerut președintelui rus să oprească „această spirală de violență și moarte” în Ucraina și a precizat că această criză riscă o escaladare nucleară cu consecințe globale incontrolabile.

Într-un discurs dedicat Ucrainei și adresat miilor de oameni din Piața Sf. Petru, Suveranul Pontif a făcut apel și la președintele Volodimir Zelenski să fie deschis oricărei „propuneri serioase de pace”. Papa Francisc a spus că face un apel urgent „în numele lui Dumnezeu” pentru încheierea războiului și a spus că este „absurd” că lumea riscă un conflict nuclear, relatează Reuters.

Papa Francisc i s-a adresat pentru prima dată lui Vladimir Putin. Ce l-a rugat pe acesta și ce i-a transmis lui Volodimir Zelenski
Papa Francisc condamnă războiul din Ucraina.

Apelul meu se adresează mai ales președintelui Federației Ruse, rugându-l să oprească această spirală de violență și moarte, chiar și din dragoste pentru propriul său popor. Pe de altă parte, îndurerat de suferința enormă a populației ucrainene în urma agresiunii pe care a suferit-o, adresez un apel la fel de plin de speranță către președintele Ucrainei să fie deschis unei propuneri serioase de pace”, a spus Papa Francisc.

„Crește riscul escaladării nucleare”

Suveranul Pontif a vorbit la două zile după ce Vladimir Putin a proclamat anexarea a aproape o cincime din teritoriul Ucrainei și a plasat cele patru regiuni, Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, sub umbrela nucleară a Rusiei. De asemenea,  acesta a apărat și dreptul tuturor țărilor la „integritate suverană și teritorială”.

Deplâng profund situația gravă care a apărut în ultimele zile (…) Crește riscul escaladării nucleare, până la ridicarea temerilor de consecințe incontrolabile și catastrofale la nivel global”, a adăugat acesta.

Kievul și aliații săi occidentali au condamnat anexările celor patru regiuni ucrainene, pe care le-au numit ilegale, iar Volodimir Zelenskii a spus că forțele sale își vor continua lupta pentru recucerirea întregului teritoriu ocupat de forțele ruse.

Sfântul Scaun încearcă din 24 februarie să mențină un echilibru diplomatic delicat cu cele două țări, dar Papa Francisc a condamnat războiului, despre care a spus că este „crud și lipsit de sens”, păstrând în același timp deschisă posibilitatea dialogului cu Moscova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...