Papa Francisc condamnă măcelul de la Bucha și face tot posibilul să aducă pacea în Europa. Ce ia în calcul Suveranul Pontif

Cătălina Burghelea 04.04.2022, 07:57
Papa Francisc condamnă măcelul de la Bucha și face tot posibilul să aducă pacea în Europa. Ce ia în calcul Suveranul Pontif

Oficialii ucraineni au acuzat, duminică, forțele ruse că au comis un „masacru” în orașul Bucha, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a descris imaginile cu morții zăcând pe stradă drept „oribile”. Ministerul rus al Apărării a negat acuzațiile, declarând că fotografiile care arată cadavrele din Bucha sunt false. Papa Francisc a condamnat, la rândul său, măcelul din regiunea Kiev, dezvăluind ce are de gând să facă în perioada următoare.

Papa Francisc reacționează la imaginile din Bucha

După ce Ucraina a declarat, sâmbătă, că forțele sale au preluat controlul asupra întregii regiuni Kiev, ororile lăsate în urmă de soldații ruși au determinat apeluri din partea oficialilor ucraineni și europeni pentru sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

„Încă adunăm și căutăm cadavre, dar numărul a ajuns deja la sute”, a declarat ministrul de Externe, Dmytro Kuleba. „Cadavrele zac pe străzi”, a explicat oficialul ucrainean.

Kuleba a cerut națiunilor G7 să impună noi sancțiuni „devastatoare” Moscovei și a făcut apel la Curtea Penală Internațională (CPI) să adune dovezi despre ceea ce el a numit crime de război rusești.

Rusia neagă acuzațiile

În primul comentariu public al Rusiei cu privire la acuzații, ministerul Apărării de la Moscova a descris fotografiile și videoclipurile de la Bucha drept „o altă reprezentație organizată de regimul de la Kiev pentru presa occidentală”.

„În perioada în care forțele armate ruse au avut controlul asupra acestei așezări, niciun rezident nu a suferit de vreo acțiune violentă”, se arată în comunicatul rușilor.

Kremlinul a negat anterior că a vizat civili și a respins acuzațiile de crime de război în așa-zisa „operațiune militară specială” ce vizează demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei.

Suveranul Pontif vrea să aducă pacea în Europa

Imaginile șocante din Bucha l-au cutremurat pe Papa Francisc, care şi-a exprimat, duminică, „disponibilitatea” de a ajuta la rezolvarea conflictului Rusia-Ucraina. Suveranul Pontif a precizat că este pregătit să meargă la Kiev.

„Sunt disponibil”, a declarat liderul Bisericii Catolice la bordul avionului cu care se întorcea la Roma, după o vizită în Malta. „Sfântul Scaun face tot posibilul” pentru a facilita o reglementare a conflictului, a spus Papa Francisc, precizând și că nu a vorbit direct cu preşedintele rus Vladimir Putin de la începutul războiului.

Ce ia în calcul liderul Biserii Catolice

Suveranul Pontif a confirmat o posibilă călătorie în capitala Ucrainei, însă nu ştie „dacă poate avea loc, nici dacă ar fi utilă”. Pe de altă parte, Papa Francisc are în plan o întâlnire cu Patriarhul ortodox rus Kiril (aliatul lui Vladimir Putin și un susținător al invaziei), care este încă „în studiu”.

„Lucrăm la asta şi ne gândim la Orientul Mijlociu pentru a o face”, a subliniat acesta.

În timpul liturghiei în aer liber, în faţa a cel puţin 12.000 de persoane, Papa Francisc a denunţat „războiul sacrileg” declanşat de Moscova într-o „Ucraină martirizată”.

Anterior, Suveranul Pontif a folosit cuvinte extrem de dure la adresa lui Vladimir Putin, fără să îl numească, pe care îl consideră „puternic, din păcate, blocat în pretenţiile anacronice ale intereselor naţionaliste” care „provoacă şi instigă conflicte”.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...