Papa Francisc, așteptat astăzi în Ungaria pentru o vizită ce va dura trei zile. Principală temă de discuție va fi războiul din Ucraina

Elena Avramescu, Radu Constantin 28.04.2023, 09:47
Papa Francisc, așteptat astăzi în Ungaria pentru o vizită ce va dura trei zile. Principală temă de discuție va fi războiul din Ucraina

În cursul acestei zile, Papa Francisc are în program o vizită de trei zile ce se va desfășura în Ungaria, unde principalele teme de discuție vor fi legate de războiul din Ucraina, migraţia şi rădăcinile creştine ale Europei. Acestea vor fi abordate în discursurile sale publice şi în timpul discuţiilor private cu premierul Viktor Orban, notează Reuters.

Papa Francisc, în vizită la vecinii din Ungaria

Ulterior s-a aflat că Papa Francisc vine în Ungaria pentru a onora promisiunea unei vizite oficiale, după ce în 2021, în drumul său către Slovacia, a făcut o escală de numai şapte ore, pentru a închide un congres al Bisericii care se desfăşura în Budapesta.

Aceasta este prima deplasare externă a Papei de când a fost spitalizat pentru bronşită, în luna martie a acestui an. Vizita în Ungaria va fi cea de-a 41-a călătorie în străinătate a Papei Francisc după ce a călătorit în şaizeci de ţări de la alegerea sa în 2013. Cu toate că scopul său principal este întâlnirea cu catolicii maghiari, Papa Francisc a declarat că și evenimentele de actualitate sunt prioritare în agenda sa.

„Va fi o călătorie în centrul Europei, care continuă să fie lovită de vântul rece al războiului, în timp ce deplasarea atâtor oameni a pus pe ordinea de zi probleme umanitare urgente”, a spus acesta în cursul zilei de duminică.

La rândul său, premierul Viktor Orban a declarat că Ungaria şi Vaticanul sunt singurele două state europene care pot fi descrise ca fiind „pro-pace” în ceea ce priveşte situația din Ucraina.

Până în prezent, Ungaria a refuzat să trimită arme Ucrainei. În plus, în timp ce Papa a cerut adesea interzicerea generală a traficului de arme şi reducerea producţiei de arme, acesta a mai susținut că trimiterea de arme în Ucraina este acceptabilă din punct de vedere moral, dacă acestea sunt folosite strict pentru autoapărare.

Papa Francisc a cedat si a izbucnit in lacrimi. Moment emotionant in timpul unui discurs al suveranului pontif despre razboiul din Ucraina
Papa Francisc

„Aştept cu nerăbdare vizita Sanctităţii sale. În vremuri tulburi ca ale noastre, este esenţial să ne amintim ce ne ţine uniţi, iar credinţa este fundaţia pe care putem construi un viitor stabil. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze călătoria sa la Budapesta”, a scris premierul Viktor Orban pe Twitter.

Se pare că Orban şi Papa au divergenţe destul de mari în ceea ce priveşte modul în care trebuie gestionată migraţia din Orientul Mijlociu şi Africa, precum şi în ceea ce priveşte importanţa Uniunii Europene.

În momentul în care Viktor Orban s-a întâlnit cu Papa Francisc în 2021, a declarat că i-a cerut acestuia „să nu lase Ungaria creştină să piară”, și chiar i-a dăruit Papei un cadou inedit, fiind voorba despre un facsimil al unei scrisori pe care Regele Bela al IV-lea din secolul al XIII-lea i-a trimis-o Papei Inocenţiu al IV-lea cerându-i ajutor în lupta împotriva tătarilor.

„Orban se consideră un protector al creştinismului şi caută o legătură cu papa”, a declarat părintele Csaba Torok, care conduce o parohie în Esztergom, sediul istoric al catolicismului în Ungaria.

Ulterior s-a aflat că oficialii maghiari doreau ca papa să viziteze şi alte părţi ale ţării, însă li s-a spus să limiteze evenimentul la Budapesta din cauza stării papei.

Compoziție Foto: Tomulescu Narcisa

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...