Papa Francisc, apel pentru pentru ajutorarea victimelor din Turcia și Siria: „Încurajez pe toată lumea să-şi demonstreze solidaritatea cu aceste ţări”

Elena Avramescu 08.02.2023, 14:35
Papa Francisc, apel pentru pentru ajutorarea victimelor din Turcia și Siria: „Încurajez pe toată lumea să-şi demonstreze solidaritatea cu aceste ţări”

În cursul zilei de astăzi, Papa Francisc s-a rugat pentru miile de victime din Siria şi Turcia după cutremurelor devastatoare ce au lovit în urmă cu două zile sud-estul Turciei. În acest sens, suveranul pontif a făcut apel la comunitatea internaţională pentru a sprijini în continuare eforturile de salvare şi recuperare, informează Reuters.

Papa Francisc îndeamnă toți oamenii să ajute victimele din Turcia și Siria

„Mă rog pentru ei cu emoţie şi vreau să spun că le sunt aproape tuturor acestor oameni, familiilor victimelor şi tuturor celor care suferă din cauza acestui dezastru devastator.

Le mulţumesc tuturor celor care oferă ajutor şi încurajez pe toată lumea să-şi demonstreze solidaritatea cu aceste ţări, dintre care unele au fost deja măcinate de un război îndelungat, a”, a spus suveranul pontif la finalul audienţei săptămânale desfăşurate în aula Paul al VI-lea de la Vatican.

Mai multe familii din sudul Turciei şi Siriei au fost nevoite că stea o noapte întreagă în ger în timp ce salvatorii depuneau eforturi supraomenești pentru scoaterea oamenilor prinşi sub dărâmături la două zile după un cutremur masiv care a făcut peste 11.000 de morţi.

Papa Francisc a împlinit 86 de ani
Papa Francisc

Klaus Iohannis a semnat în cartea de condoleanţe

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Republicii Turcia în memoria victimelor cutremurelor din această ţară. Acesta a fost întâmpinat de ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Ozgur Kivanc Altan.

„Aseară am aprobat pregătirile pentru o altă echipă care va pleca. Este formată din căutători şi salvatori, dar cuprinde şi componente medicale. Facem ceea ce putem”, i-a spus şeful statului ambasadorului Ozgur Kivanc Altan.

Imediat după aceea, ambasadorul turc a ținut să mulțumească pentru tot ajutorul primit din România.

„Deja salvaţi vieţi. Suntem în contact cu doctorul Arafat. Face o treabă minunată. Primim ajutor din partea tuturor românilor”, a spus ambasadorul Turciei în România.

„Să încercăm să facem ceea ce poate fi făcut şi să ne rugăm pentru nevoiaşi şi pentru familiile care au pierdut rude”, a fost replica dată de şeful statului român.

În cursul serii de ieri, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat cu aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis, de premierul Nicolae Ciucă, a aprobat să fie suplimentată acordarea de asistenţă internaţională pentru Turcia ce constă în mobilizarea şi trimiterea unei noi echipe RO-USAR de căutare-salvare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Guvernul a ținut să mai menționeze că alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa şi 2 medici şi 2 asistenţi din cadrul UPU-SMURD Bucureşti, precum și personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanţi cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv 2 ofiţeri de legătură din cadrul DSU.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...