Pantone a decis culoarea anului 2023. „O nuanță neconvențională, în vremuri neconvenționale”

Ana Anitoiu 02.12.2022, 15:15
Pantone a decis culoarea anului 2023. „O nuanță neconvențională, în vremuri neconvenționale”

Pantone a decis care este culoarea anului 2023, precizând că nuanța este neconvențională, în vremuri neconvenționale. Directorul executiv al companiei, Leatrice Eiseman, a spus că aceasta inspiră optimism şi bucurie.

Care este culoarea anului 2023

Compania Pantone alege de aproape 25 de ani o culoare ce surprinde spiritul actualității și dă tonul pentru următorul an. Decizia este luată de reprezentanții companiei pe baza unei analize transdisciplinare extinse a nuanţelor proeminente din artă, modă, design şi nu numai.

Culoarea aleasă de compania Pantone este Viva Magenta, adică o nuanţă obținută dintr-o combinație între albastru şi roşu ce se aseamănă cu roșu carmin.

„O nuanţă saturată aproape de fucsia, cu siguranţă nu organică, dar nici electrică”, a spus criticul Jason Farago de la New York Times.

„Este curajoasă, neînfricată, înfăţişează optimism şi bucurie – şi ştim că toţi avem mare nevoie de asta”, a spus și Leatrice Eiseman, director executiv al Pantone Color Institute.

Pantone a decis culoarea anului 2023. „O nuanta neconventionala, in vremuri neconventionale”
Viva Magenta, culoarea anului 2023

Unde a fost folosită culoarea anului 2023 în cultura populară

Culoarea Viva Magenta a fost aleasă de Pantone pentru anul 2023 după nuanța trălucitoare Very Peri de anul acesta, 2022, nuanțele de gri şi galben în 2021 și albastrul stins din 2020.

Nuanțele de magenta sunt întâlnite peste tot în cultura populară. De exemplu, la îmbrăcămintea aristocratică-western de culoarea prunei a lui Emily Blunt în filmul „The English” și la machiajul smokey-eye de culoarea fructelor de pădure a eroinei Marvel a lui Charlize Theron, Clea.

De asemenea, săptămâna trecută, Prinţesa de Wales, Kate Middleton, a purtat o rochie caftan Emilia Wickstead şi o pălărie asortată în acest ton, pentru a-l primi pe preşedintele Africii de Sud Ramaphosa.

În plus, Harry Styles, mereu la avangarda modei, a ales un blazer magenta Gucci pentru a se prezenta la Festivalul de Film de la Veneţia pentru premiera filmului „Don’t Worry Darling”.

Pe de altă parte, compania americană de vopsea Benjamin Moore a denumit nuanța „Raspberry Crush” drept propria culoare a anului, anticipând revenirea în trend a pereţilor interiori în nunaţe de roşu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...