Panică în Piața Obor: „Nu putem mânca o tarla de ceapă. I-o ducem domnului Orban, la Guvern?”

Andrei Cezar 06.11.2020, 17:42

A fost îmbulzeală, astăzi, în Piața Obor din Capitală, după ce autoritățile au anunțat că în întreaga țară piețele și târgurile se vor închide ca măsură de prevenție împotriva răspândirii virusului. Oamenii au dat năvală printre tarabe și s-au aprovizionat cu cele necesare pentru a fi siguri că o perioadă vor sta liniștiți. Nici nu vor să audă de cumpărături de la supermarmarket pentru că, spun ei, acolo nu se găsesc produse la fel de gustoase precum în piață.

Cei mai afectați de această măsură vor fi, însă, comercianții care nu știu ce vor face cu marfa nevândută și se gândesc la ce este mai rău, considerând că fără unica lor sursă de venit abia dacă vor supraviețui. Reporterii Impact.ro au fost și ei prezenți în Piața Obor și au stat de vorbă cu oamenii. Iată ce numulțumiri au.

Piața Obor, plină de lume, după anunțul autorităților că piețele și târgurile se vor închide

La ora prânzului, în cea mai mare piață din București, Piața Obor, era agitație mare. Oameni de toate vârstele au venit pentru a-și face ultimele cumpărături înainte ca locația să se închidă, ca urmare a măsurilor adoptate de autorități, în vederea limitării răspândirii viruslui. Este drept, cele mai multe persoane se aflau în afara halei, acolo unde vânzătorii abia mai făceau față la solicitările cumpărătorilor. De după o tarabă, o doamnă care își servea clienții ne spune: ”Așa a fost toată ziua! Au auzit oamenii că vor să ne închidă și au venit să cumpere.” Am întrebat-o ce părere are despre această măsură, iar răspunsul ei a fost tranșant: ”Ne închid pentru a câștiga supermarketurile”.

Înăuntrul halei lumea era mai răsfirată, iar fiecare încerca să păstreze o minimă distanță de protecție. La văzul jurnaliștilor, o vânzătoare și-a vărsat oful, întrebându-se retoric: ”E corect ce ne fac? Lasă supermarketurile deschise, iar pe noi care putem să deschidem geamurile și ușile (să se ventileze aerul, n.r.) ne închid.”

Printre tarabe, o doamnă trecută bine de prima tinerețe se arată extrem de nemulțumită că nu își va mai putea face cumpărătuirile din locația favorită: ”Nu se poate așa ceva! Eu vin să-mi cumpăr în special fructe și legume de aici pentru că sunt românești și au alt gust față de cele din import. Acum ne-au lăsat și fără astea.”

Am întrebat doi comercianți, soț și soție, care se străduiau să își vândă marfa ce vor face în momentul în care autoritățile vor închide piețele. Bărbatul ne-a răspuns: ”Nu avem ce să facem, mergem acasă, dacă ne închid. Ei urmăresc să distrugă micul comerciant și să câștige marile companii.” Tot el ne-a mărturisit că în fiecare lună este nevoit să plătească 5.000 de lei doar pentru închirierea tarabelor. Soția sa completează: ”O să murim de foame!”

Piata Obor, plina de oameni
Piata Obor, plina de oameni

Vânzătoare: ”Îi duc marfa domnului Orban la Guvern”

La câțiva metri de tarabele celor doi soți, doamna Lucica se întreabă același lucru: ”Ce facem cu marfa? I-o duc domnului Orban la Guvern?”. Ea dă exemplul Regatului Unit, acolo unde toți comercianții stau acasă, spune femeia.

”Să ne ia marfa, nicio problemă. Și mie îmi place să stau acasă. Eu îi duc marfa, i-o și ambalez, mi-o plătește – dar nu numai mie, la toată piață. Au încurajat agricultura, să producem, iar acum ce să mai producem că nu mai avem unde duce marfa. Deja e produsă. Ce facem cu ea? Noi nu putem să mâncăm o tarla de ceapă, de exemplu.

Este marfă perisabilă. Nu sunt haine sau mobilă care să poată fi stocate.”

Premierul Ludovic Orban a declarat, seara trcută, la postul Digi24 că Piața Obor se va închide sigur și că, cel mai probabil vor rămâne deschise doar pieţele în aer liber.

”Piaţa Obor se va închide. La Bucur Obor au fost în controale de n ori, de fiecare dată, nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile, portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o Zonă Zoster. Chiar este evidenţiată în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash. Cel mai posibil vor rămâne deschise pieţele în aer liber, dar şi acolo cu măsuri foarte stricte, pentru că, în momentul în care îţi rămân mai puţine pieţe, poţi să le controlezi mai uşor”, a declarat Orban la Digi24.

Potrivit hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, emisă joi, vor intra în vigoare o serie de măsuri restrictive, în urma creșterii exponențiale a numărului de cazuri de coronavirus. Printre măsruile adoptate, se regăsesc: purtarea obligatorie a măștii de protecție atât în spații deschise, cât și închise publice; închiderea tuturor creșelor, grădinițelor și școlilor; interzicerea circulației în intervalul 23.00 – 05.00; dar și închiderea piețelor și târgurilor.

Piata Obor, plina de oameni
Piata Obor, plina de oameni
Urmăriți Impact.ro și pe