Pandemia de Covid-19 stârnește în continuare îngrijorări: „Nimic nu poate fi eradicat odată pentru totdeauna“

Elena Avramescu 03.11.2022, 14:46
Pandemia de Covid-19 stârnește în continuare îngrijorări: „Nimic nu poate fi eradicat odată pentru totdeauna“

Pandemia cu noul Coronavirus continuă să stârnească îngrijorări, mai ales în rândul cadrelor medicale. Partea pozitivă este că acum virusul este mai stabil, iar cazurile nu mai sunt în număr mare, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Însă mai există categorii vulnerabile, care sunt predispuși în continuare la riscuri.

Pandemia de Covid-19încă nu a fost eradicată

În plus, încă există temeri confom cărora ar putea apărea noi variante ale virusului cu transmisibilitate destul de mare sau chiar cu efecte grave. În acest sens, singurul mod de a ne proteja este să avem un comportament responsabil și să avem grijă de sănătatea noastră.

CULT Marketing Research a realizat un studiu în acest an, mai precis în luna august, care indică faptul că un român din patru nu s-a testat niciodată pentru COVID-19 de la izbucnirea pandemiei, sau faptul că 4 români din 10 contactează medicul abia după 5 zile de la apariția semnelor care indică infecția cu noul coronavirus.

Motivul pentru care se întâmplă asta este legat de faptul că există percepția conform căreia simptomele trebuie să dureze mai mult de 5 zile pentru a fi considerate grave, sau intervine teama de internare sau de autoizoleze. Pe lângă toate acestea, 8 persoane din 10 nu consideră că testarea este necesară pentru diagnosticarea bolii sau că poate contribui la reducerea transmiterii COVID-19.

Coaliția Organizațiilor de Pacienți cu Afecțiuni Cronice, COPAC, a fost cea care lansat campania „Noua rutină de sănătate“, în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei, Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș“, Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș“, MSD România și Synevo.

Scopul acestei campanii este de a promova un comportament responsabil prin evitarea contactului cu alte persoane în cazul unui test pozitiv, dar și contactarea medicului de familie pentru monitorizare/direcționare către Centre de evaluare, dacă este cazul.

Pandemia de Covid-19 starneste in continuare ingrijorari
Pandemia de Covid-19 nu a putut fi eradicata

„Studiul arată destul de limpede direcțiile în care mai avem de lucru. Trebuie să le spunem oamenilor că virusul este încă aici și avem grupuri vulnerabile, încă avem nevoie să avem un comportament preventiv și trebuie să protejăm“, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

„Pandemia nu s-a încheiat. Suntem într-un moment de conviețuire cu virusul. Din păcate, sunt în continuare pacienți vulnerabili care ajung la ATI. Iar dacă numărul acestora este acum mic, tendința generală este să se considere că nu mai contează. Doar că, pentru o familie care are un bunic sau un părinte la ATI și pierde lupta, cred că are o importanță majoră“, a spus și dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș“ din București.

În discuție a intervenit și dr. Simin Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș“ din București, care consideră că primul loc în rutina de sănătate este reprezentat de prevenție.

„Virusul variolic, de exemplu, despre care se credea că nu mai există nicăieri, variola fiind o boală considerată eradicată. În ultimele luni însă, virusul a revenit sub o formă un pic altfel, variola maimuței. Din câte vedem, nimic nu poate fi eradicat odată pentru totdeauna, cu atât mai puțin SARS-CoV-2, care este un virus extrem de săltăreț, de imprevizibil“, a spus, în încheiere, dr. Florescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...