Până când mai poţi cumpăra vechime pentru pensie. Legea care schimbă tot în România

Ioana Bucur 18.06.2022, 19:15
Până când mai poţi cumpăra vechime pentru pensie. Legea care schimbă tot în România

Regulile par să fie într-o continuă schimbare, planurile românilor riscând de multe ori să fie date peste cap de noile decizii. Află până când mai poți cumpăra vechime pentru pensie, data limită se apropie. Care este legea după care trebuie să se ghideze toți cei care se pregătesc să se retragă din activitate.

Informații importante pentru cei care cumpără vechime pentru pensie

Românii au la dispoziție o nouă opțiune pentru a-și completa perioada de cotizare la sistemul de pensii de stat, putând să cumpere vechime pentru pensie prin  semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta. Mecanismul este valabil și acum, însă termenul limită stabilit de autorități se apropie.

Potrivit OUG 163/2020 – prin care s-a introdus mecanismul – „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Este important de precizat că acest tip de plăți ale contribuției la asigurările sociale (CAS) sunt valabile doar în cazul obținerii pensiei pentru limita de vârstă. Acestea se pot realiza prin încheierea unui contract cu casa teritorială de pensii de care aparține solicitantul, în care vor fi trecute perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale, potrivit Avocanet.ro.

Există un termen limită până la care se poate cumpăra vechime pentru pensie. În condițiile în care, de la 1 septembrie 2023 ar trebui să intre în vigoare noua lege a pensiilor, Legea nr. 127/2019 -, care va face acest mecanism disponibil permanent, condițiile pentru cumpărarea vechimii pentru pensie se vor aplica până la 31 august 2023.

Până când mai poţi cumpăra vechime pentru pensie. Legea care schimbă tot în România

Ajutor penru românii cu pensii mai mici de 2.000 de lei

La începutul lunii iunie, Guvernul a aprobat  acordarea unui ajutor în valoare de 700 de lei persoanelor care au pensii mai mici de 2.000 de lei.

„Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi acordarea unui ajutor financiar în valoare de 700 de lei pentru pensionarii din sistemul public, sistemul pensiilor militare de stat şi pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 lei”, a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

Măsura face parte din Programul guvernamental „Sprijin pentru România”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...