Pământul, lovit de o furtună solară puternică. Ce consecințe importante anunță specialiștii

Ana Anitoiu, Ozana Mazilu 12.05.2021, 23:58
Pământul, lovit de o furtună solară puternică. Ce consecințe importante anunță specialiștii

Pământul va fi lovit joi, 13 mai, de o furtună solară puternică, cu o viteză de peste 1,3 milioane de kilometri la oră. Specialiștii au anunțat ce consecințe importante se vor înregistra din cauza acestui fenomen.

Ce cauzează furtuna solară, de fapt

Această furtună solară sau ”furtună geomagnetică” este cauzată de o explozie în atmosfera Soarelui, atunci când o undă de șoc interacționează cu câmpul magnetic al Pământului. Cel mai puternic astfel de fenomen din ultimii 150 de ani a avut loc în 2012 și a ratat cu puțin planeta. Dacă ar fi nimerit Terra, civilizația contemporană ar fi ajuns la nivelul secolului al XVIII-lea, conform experților de la NASA.

Totuși, dincolo de faptul că furtuna solară așteptată joi, 13 mai, va avea unele consecințe, aceasta va face și spectacol. Mai exact, va da naștere unor aurore boreale spectaculoase în Europa Centrală şi în Statele Unite ale Americii.

Pamantul lovit de o furtuna solara puternica. Ce consecinte au anuntat specialistii
Cum arata o furtuna solara

Ce consecințe importante va avea furtuna solară ce va lovi Pământul

Potrivit specialiștilor de la NASA, această furtună solară, la intensitatea anticipată, ar putea provoca fluctuații în rețeaua de energie electrică și ar putea avea efecte ușoare asupra sateliților. Aceasta pentru că bariera magnetică a Pământului va fi bombardată de fotoni, ceea ce va duce la deformarea ei temporară.

În general, furtunile solare ce perturbă câmpul magnetic al Pământului pot avea consecințe asupra rețelelor electrice terestre și pot afecta astfel internetul, telecomunicațiile și transporturile aeriene. Prin urmare, vor putea apărea probleme la navigația aeriană prin satelit, se vor putea declanșa alarme false la unele dispozitive de protecție, iar recepționarea posturilor radio si a comunicațiilor s-ar putea face cu dificultate.

O furtună solară a detonat mine marine ale Statelor Unite ale Americii

În anul 1972, o furtună solară puternică a perturbat operațiunile militare ale Statelor Unite ale Americii în Vietnam. La data de 4 august, echipajul unei aeronave Task Force 77 ce zbura în apropierea unui zone de lângă portul Hon, unde erau amplasate mine marine, observa cum în doar jumătate de minut, au avut loc 20 – 25 de explozii inexplicabile. Detonările au fost provocate atunci de o furtună solară.

”Au existat numeroase rapoarte în întreaga America de Nord privind întreruperi ale curentului electric sau a liniei telegrafice. Intensitatea activității de la începutul lunii august a atins punctul culminant la 4 august 1972, când Soarele a lansat o ejecție de masă coronală ultra-rapidă ce a atins Pământul în timpul record de 14,6 ore.  În mod normal, vântul solar are nevoie de două până la trei zile pentru a ajunge la planetă”, a spus profesorul emerit Brian Fraser, care la acea vreme era cercetător la acea vreme la Administrația Națională Oceanografică și Atmosferică (NOAA).

Urmăriți Impact.ro și pe