Palatul de un miliard de dolari a lui Putin, interzis pe internetul rusesc. Investigațiile lui Navalnîi vor fi scoase de pe site-urile de știri

Beatrice Dumitru 02.02.2022, 17:55
Palatul de un miliard de dolari a lui Putin, interzis pe internetul rusesc. Investigațiile lui Navalnîi vor fi scoase de pe site-urile de știri

Autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia a cerut ștergerea a zeci de știri care vorbesc despre acuzațiile de corupție împotriva președintelui Vladimir Putin, inclusiv afirmația că acesta are un palat la Marea Neagră. O investigație realizată de opozantul Aleksei Navalnîi susține că luxoasa clădire a fost construită din bani primiți ca mită.

Rusia a cerut ștergerea materialelor despre palatul lui Vladimir Putin

Roskomnadzor, organul de supraveghere al presei din Rusia, a declarat că site-urile care nu vor elimina materialele, cel puțin 79, vor fi închise.  Lista cu posturile cărora li s-a spus să scoată materialul include TV Rain, site-ul de știri de investigații Meduza, Serviciul în limba rusă de la Moscow Times, agenția de știri Svobodnye Novosti și mai multe site-uri regionale. Acestea au spus că vor respecta ordinele pentru a nu fi blocate.

Acuzațiile de corupție la nivel înalt îi aparțin opozantului Aleksei Navalnîi și se referă la proprietățile opulente ale lui Vladimir Putin și ale cercului său de apropiați și schemele prin care sunt finanțate.

Palatul de un miliard de dolari a lui Putin, interzis pe internetul rusesc. Investigațiile lui Navalnîi vor fi scoase de pe site-urile de știri
Paltul lui Vladimir Putin ar fi costat 1,4 miliarde de dolari. Sursa foto: The Moscov Time

Organizația Anticorupție a lui Aleksei Navaln (FKB), aflat în închisoare, a susținut că Vladimir Putin și-a construit uimitorul palatul cu bani primiți ca mită. Ancheta include, de asemenea, rapoarte despre proprietăți imobiliare deținute de cei mai loiali oameni ai președintelui rus, relatează Business Insider.

Răspunsul Kremlinului la anchetă

În ianuarie, FBK a lansat o serie de imagini despre care a spus că arată palatul lui Vladimir Putin, inclusiv fotografii cu o cadă cu baldachin, o sală de dans și un patinoar. Despre clădirea de la Marea Neagră, se spune că a costat aproximativ 1,4 miliarde de dolari.

Toate acestea sunt acuzații absolut nefondate. Aceasta este o prostie pură și o invenție și nu există nimic altceva acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după publicarea raportului FKB.

În august 2021, Kremlinul a inclus, oficial, organizaţia anticorupţie a opozantului rus pe lista  organizațiilor extremiste. Cererea de eliminare a materialelor a venit la puțin peste un an de când FKB a făcut publică ancheta „Palatul lui Putin”, iar Aleksei Navalnîi a fost arestat și închis cu două zile înainte de publicare, la revenirea din Germania, unde s-a tratat după otrăvirea cu Noviciok.

Grupul de campanie pentru libertatea presei Reporters Without Borders plasează Rusia pe locul 150 în lume din 179 țări la libertatea presei.

Urmăriți Impact.ro și pe