Pagubă imensă pentru vedetele din România. Cine sunt starurile furate de banii de pe card

Iancu Andreea 19.11.2020, 08:17
Pagubă imensă pentru vedetele din România. Cine sunt starurile furate de banii de pe card

O serie de vedete din România s-au trezit cu banii furați de pe card, în urma unui nou tip de escrocherie. Astfel, starurile s-au confruntat cu o situație neplăcută, având identitatea furată și conturile golite de bani.

Cine sunt vedetele care s-au trezit cu o pagubă imensă după ce au fost furate

Hoții acționează în zilele noastre folosindu-se de noi tipuri de escrocherii. Iar vedetele sunt vizate în special, datorită notorietății și sumelor generoase de bani din conturi. O grupare de escroci a reușit să cloneze numerele de telefon, conturile bancare și cele de socializare ale unor vedete din țara noastră și le-au folosit pentru a cere diferite favoruri cunoscuților acestora. Această metodă le-a adus hoților sume uriașe.

Mai bine de 50 de persoane s-au trezit păgubite în urma unei acțiuni a unei grupări infracționale. Prejudiciul creat de aceștia se ridică la peste 100.000 de lei. Totuși, procurorii DIICOT au reușit să identifice patru dintre ei, pe care i-au și arestat în urmă cu o seară.

Printre victimele acestora se numără Jean de la Craiova și Adi Dorobanțu, dar și Adi Nartea. Chiar și actorul principal din serialul „Vlad” s-a confruntat cu o astfel de situație, în urma căreia s-a trezit cu identitatea furată și cu banii luați din conturi.

Actorul Adi Nartea, din serialul
Actorul Adi Nartea, din serialul „Vlad” s-a trezit cu identitatea furată

Cum au acționat hoții de vedete

Totul a început într-o zi în care actorul Adi Nartea a rămas fără semnal la telefon. Acesta a povestit că în acea zi a luat telefonul soției și a contactat compania de telefonie pentru a solicita asistență în rezolvarea problemei. Totuși, discuția cu operatorul avea să îi dezvăluie că numărul său fusese portat în rețea.

”Mi-au cerut să citesc practic acel ID number de pe cardul SIM. Ce aveam eu pe card, nu aveau ei în centrală. În sensul că seria number nu corespundea. Cineva a sunat în centrală și s-a dat drept persoana mea și a cerut validarea unui alt SIM blank, într-un alt telefon, în altă parte”, a explicat Adi Nartea.

Un expert în informatică a explicat ce presupune această operațiune.

”În momentul în care reperează o altă cartelă cu altă cartela se pierde semnal, cartela veche pierde semnal. Fereastra de oportunitate e cât îi ia victimei să ajungă la un operator să schimbe cartela”, a explicat Liviu Arsene, specialist în amenințări informatice.

Se pare că ea a durat aproximativ 45 de minute. În tot acest timp, hoții i-au furat numărul de telefon și și-au creat acces către datele confidențiale ale vedetei. A fost nevoie de o simplă autentificare în doi pași pentru a schimba parola de e-mail, la care au folosit un cod generat pe telefonul mobil.

”Ai o copie de pe buletin, sigur ai facturi, contracte, date personale în diferite forme. Având acces la mail cu toate datele personale, CNP, serie, număr, au sunat la call center și spuneau că “mi-am pierdut parola de la e-banking”, a mai declarat Liviu Arsene.

Și Jean de la Craiova și Gabriel Dorobanțu s-au trezit în aceeași situație. Se pare că hoții au reușit să se folosească de identitatea vedetelor pentru a solicita băncilor să reseteze parolele conturilor de internet banking.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...