SPECIAL

Păcatele lui CTP. Cum a mințit la alegerile prezidențiale și justificarea bătăii crunte aplicate bucureștenilor

Mihnea Tălău 08.06.2022, 17:00
Păcatele lui CTP. Cum a mințit la alegerile prezidențiale și justificarea bătăii crunte aplicate bucureștenilor

Nevoit, Cristian Tudor Popescu iese de pe retina telespectatorilor postului Digi24, care a rămas fără „Cap limpede”, așa cum se numea emisiunea a cărui protagonist era. Alintat de mulți drept „deontologul neamului”, CTP a fost pus pe liber de mai marii respectivului post. Concentrarea scrâșnetelor sale proverbiale, pe gafa făcută de șefu’ Cosmin Prelipceanu, într-o altă emisiune a postului, i-a fost de această dată fatală. Păcatele sale s-au tot acumulat de-a lungul carierei.

Prelipceanu i-a venit de hac lui Cristian Tudor Popescu

Prelipceanu a prezentat pe 1 iunie la Digi24, un videoclip cu un așa-pretins recrut rus care nu știa că va conduce un tanc T-62, fabricat între anii 1961 – 1975. Concret, în filmarea veche de 14 ani, un reporter discuta despre muzică, cu un tânăr ușor amețit de efectul alcoolului consumat.

În stilul său caracteristic, CTP a taxat „dezvăluirea” drept fiind „o minciună neagră”, un „fake news”, care te descalifică, pe bună dreptate, ca jurnalist. Și răspunsul lui Prelipceanu nu a întârziat.

Prelipceanu, un nou derapaj în direct. Ce i-a putut spune ministrului Educației despre elevi

Erijat în atotcunoscător, plaja vastă pe care evolua acest jurnalist cuprindea: tenis, politică, cultura- film, sociologie, psihologie, juridic, agricultura, culte, economie, medicină – specializarea în coronavirus și sa ne fie iertat dacă am uitat vreo competență, CTP înfiera, dădea sfaturi, trăgea concluzii și punea verdicte.

Păcatele lui CTP

Puțin sunt cei care au scăpat de furiile sale, prezentate pe micile ecrane, scrâșnind din dinți și cu ochii ieșiti din orbite. Malaxorul CTP, toca tot, vinovat, nevinovat.

Dar, ca orice om are și păcate. Unele îl urmăresc și acum.

Nu a avut însă timp să se scuze pentru mulțimea de invective atribuite, de multe ori gratuit, în stânga și în dreapta. Sau să își pună cenușă în cap, în urma articolul scris în ziarul „Adevărul” în iunie 1990 și care i-a urmărit cariera – „Spirala Violenței”, chiar în timpul în când minerii terorizau Capitala, băteau oameni nevinovați pe stradă, distrugeau sediile de partide și de ziare, iar CTP-ul le găsea scuze.

„Că pe 13 iunie a avut loc în București o tentativă de lovitură de stat este un fapt a cărui negare nu poate fi discutată decât în termenii cretinismului sau candorii, după cum se exprima dl Răzvan Teodorescu. Oricine s-a aflat în acele ore la Televiziune, la Interne sau la Poliție poate rememora mirosul sălbăticiei și fricii care pluteau în aer.

E lesne de înțeles că imaginile din seara aceea, transmise de TVR, și mai ales lipsa oricăror imagini, vreme de 40 de minute, pe micul ecran, au creat, inevitabil, o stare de tensiune, de panică, în întreaga țară. Ceea ce s-a întâmplat a doua zi în București, începând cu primele ore ale dimineții, a fost o reacție tot atât de inevitabilă; spirala violenței, odată inițiată, urcă întruna”, scria jurnalistul despre Mineriadă.

Tot cu ceva timp în urmă, CTP a dezvăluit despre cum s-a folosit de manipulare la alegerile prezidențiale din 2000, pentru a-i reduce șansele lui Corneliu Vadim Tudor.

Dar cum scopul scuză mijloacele, CTP declara de grija țării, că: „a fost incorect ce am făcut, dar nu mă puteam gândi la o Românie condusă de Corneliu Vadim Tudor nici măcar pentru cinci minute”.

„Atunci am făcut niște lucruri – am și eu păcatele mele pe care mi le recunosc. De pildă, Vadim Tudor nu era creștin-ortodox, făcea parte din Creștinii pentru Evanghelie, așa se numea, era o subconfesiune în creștinism; după 1989, însă, s-a căsătorit în religia ortodoxă, dar religia părinților săi și inițial religia sa era aceasta.

Ei, l-am făcut „sectant”. Cuvintele contează totdeauna. L-am făcut „sectant”, pentru că știam că asta o să-i atingă pe credincioșii ortodocși din România, majoritari. Nu știu dacă era sectant, era o subconfesiune acceptată. Dar am făcut asta. E o metodă de manipulare”, spunea gazetarul la Digi24, în 2020.

Și asta ca să amintim doar câteva dintre derapajele „omului providențial”.

Jurnalistul declară acum că ar fi trebuit să plece de mult timp de la Digi24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...