EXCLUSIV

OUG care permite colaborarea dintre universități și companii naște controverse: „O universitate nu se poate asocia pe o companie pe orice”

Gabriela del Pupo 22.09.2022, 16:41
OUG care permite colaborarea dintre universități și companii naște controverse: „O universitate nu se poate asocia pe o companie pe orice”

Guvernul a aprobat prin ordonanță de urgență (OUG), modificări la legea actuală a Educației, astfel încât universitățile să poată înființa societăți comerciale și consorții de învățământ dual, transmite Executivul într-un comunicat de presă. Având în vedere că actele normative propuse de Sorin Cîmpeanu în ultimul timp sunt des contestate, era de așteptat ca și această ordonanță să nască controverse. Rectorul SNSPA consideră acest demers o favorizare a afacerilor particulare care ar putea interfera cu autonomia universităților în timp ce rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj nu agreează termenul de „consorții”.

„Ce face legea nouă este să vină cu niște precizări”

În țările occidentale colaborarea dintre marile universități și companiile de top este foarte strânsă. Studenții celor mai bune facultăți din anumite domenii știu deja că pot fi recrutați încă din timpul anilor de studiu, dacă vor urma cursurile unei anumite instituții de învățământ. Impact.ro a stat de vorbă cu rectorul UBB care ne-a descris provocările prin care a trecut mediul universitar în a face colaborări cu diferite companii interesate de programe de internship sau chiar de sponsorizare a activităților din cadrul universității.

„Lucrurile stau așa: unu, înființarea de societăți comerciale exista și în legea veche, nu este o chestiune nouă, exista din 2011. Ce face legea nouă este să vină cu niște precizări. Universitatea Babeș Bolyai nu are societate comercială, în schimb am trimis o scrisoare către primul ministru, și am prins doi, pe domnul Cîțu și pe domnul Ciucă, în care a spus că dacă legea prevede aceste colaborări, noi avem nevoie de niște clarificări. Cine capitalizează, lucruri de funcționare, nu am primit răspuns, sau poate răspunsul este propunerea de lege.

O să le analizăm și vom decide.

Doi, învățământul dual exista reglementat la nivel de preuniversitar, la nivel de universitar exista mascat, avea o serie de programe cu firme, companii, care dădeau burse, asigurau locuri de practică, și aici am cerut o clarificare. Nu are sens să faci o chestie mascată, ori o prezinți explicit, ori spui ce să facem și cum.

În ciuda faptului că eu am fost destul de critic cu multe aspecte de integritate, cu modul în care e gândită arhitecturală în lege, cele două sunt lucruri pe care noi le-am apreciat, le consider bune.” spune Daniel David.

La ce facultate sa te inscrii pentru un loc de munca asigurat
La ce facultate sa te înscrii pentru un loc de munca asigurat

„Eu consider că termenul de consorții nu este bun, ar trebui să fie o asociere, și ar trebui să fie un program specific”

Termenul de consorții este însă exclusiv, ar presupune un anumit angajament pe termen lung și cu o anumită doză de unidirecționare către o companie, crede rectorul UBB. Odată intrată într-un consorțiu o universitate nu mai poate face parte dintr-un alt grup de asocieri cu un alt grup de companii.

„Trebuie să vină o facultate să propună învățământ dual cu o companie, se analizează în Consiliul de Administrație, în Senat, trebuie acreditat programul, etc.

Eu consider că termenul de consorții nu este bun, ar trebui să fie o asociere, și ar trebui să fie un program specific. O universitate nu se poate asocia pe o companie pe orice. Eu cred că se folosește termenul de consorții în sensul legii consorțiilor. În momentul acela nici nu poți fi decât în unul sau maxim două. Dacă ești în consorțiul Universitaria s-a încheiat, nu mai poți fi în altul.

Este vorba mai degrabă de niște parteneriate, noi avem un program de master cu o companie americană pentru analiza datelor, big data, dar atât, nu avem un consorțiu. Cu altă companie avem alt program în care ei dau burse sau asigură practică, șamd. În sensul acesta, parteneriate pe programe specifice.” a concluzionat Daniel David.

„Satisfacerea intereselor `comerciale` ale unor grupuri preocupate de orice altceva decât de cercetare”

Noua OUG propusă însă de Sorin Cîmpeanu naște controverse în spațiul public din cauza specificului modului în care se realizează astfel de parteneriate în România. Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, se teme că o astfel de lege va deschide calea spre avantaje oferite anumitor afaceri de pe urma cărora pot profita cei care au activități corelate cu mediul universitar. Exact așa cum am văzut că se întâmplă cu licitațiile cu dedicație sau firmele de casă ale baronilor locali.

„Este regretabil că sunt adoptate ordonanțe de urgență, într-un domeniu atât de important, cum este educația, fără niciun fel de explicații publice. Această practică constituie o ignorare flagrantă a unor principii democratice de bază: transparența și dialogul social.
Nu este exclus să aflăm că nu educația și știința sunt cele care contează, ci satisfacerea intereselor „comerciale” ale unor grupuri preocupate de orice altceva decât de cercetare, de noile tehnologii și de învățământul universitar de performanță. Timpul va confirma sau infirma acest lucru.” scrie rectorul.
Ordonanța care modifică legea actuală intră în vigoare după ce este publicată în Monitorul Oficial. OUG-ul vine cu o săptămână înaintea începerii anului universitar 2022-2023.
Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...