Ouăle s-au scumpit considerabil înainte de Paști în România. Specialiștii au explicat care a fost motivul pentru care prețurile acestui aliment au explodat și au spus cât ar trebui să coste acesta, de fapt.
Potrivit unui reprezentant al Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi, Leonard Constantin Stafie, prețul ouălor s-a dublat în ultima perioadă din cauza furajelor ale căror costuri s-au triplat.
„De exemplu, în urmă cu doi ani, porumbul costa 50 de bani şi acum costă aproximativ 1,5 lei, la care se adaugă şi celelalte costuri cu motorina, curentul electric şi gazul metan. 80% din costul de producţie al unui ou este dat de furaj, 10% de costurile cu motorina şi energia şi cam 10% alte cheltuieli.
Vă daţi seama, în momentul în care 80% reprezintă costul de furaj iar furajul s-a triplat, automat preţul pe piaţă a crescut”, a spus specialistul.
De asemenea, acesta a explicat că prețurile la ouă au crescut întotdeauna în România în perioada Paștelui, cu 20, 30 sau chiar 40 de bani. Motivul este că într-o lună, se consumă aproximativ 70 de milioane de ouă, iar în perioada sărbătorilor pascale consumul de ouă ajunge undeva la 180 de milioane de ouă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Apare o cerere extraordinară în acea perioadă, cerere care este acoperită pentru că, dacă nu producem noi, produc polonezii, ungurii ş.a.m.d. iar comercianţii profită, ca de obicei, şi ridică preţurile atunci cu câteva procente.”, a spus Leonard Constantin Stafie, potrivit dcnews.ro.
Prețul corect al ouălor de țară a fost dezbătut în mediul online de crescătorii de păsări. În funcție de cantitatea achiziționată, un ou de țară poate costa de la 50 de bani până la 3 lei bucata. Însă, pentru ouă de la rase inedite de găini, prețurile sunt mai mari.
„Fiecare vinde cu ce preț vrea, dar să nu uităm că o găină nu ouă 365 de zile pe an, ci are o perioada mai scurtă, iar restul consumă furaj, așa că faceți singuri un calcul cu un preț de 2 lei pe kilogramul de porumb”, a scris un crescător de păsări pe rețelele sociale.
Alți crescători de păsări au scris pe rețelele sociale că prețul ouălor de țară este mai mic vara și mai mare iarna, când numărul lor scade, iar costurile cu hrana cresc.
Cei mai mulți crescători de păsări au spus că vând ouăle la un preț mediu de un leu bucata. Cei aflați în apropierea orașelor mai mari susțin că prețul poate ajunge la 3 lei pentru fiecare ou de țară.