Procurorii au descoperit la o fermă ouă contaminate cu substanțe periculoase. După ce a fost stabilit acest lucru, aceștia au dat amenzi de sute de mii de euro. Pe lângă amenzi, magistrații au cerut și pedeapsa cu închisoarea.
O situație periculoasă a fost descoperită în cadrul unei ferme după ce procurorii au descoperit că aceasta comercializa ouă contaminate. Magistrații nu au stat pe gânduri și au aplicat amenzi de sute de mii de euro, având în vedere că persoanele care consumau aceste ouă, s-ar fi expus unui pericol foarte mare.
Astfel, tribunalul din Anvers, a luat o decizie drastică, pe măsura pericolului. Procurorii care au instrumentat cazul, au cerut inclusiv pedepse cu închisoarea. Acele ouă era contaminate cu fipronil, caz care a zdruncinat piața europeană în anul 2017. Una dintre cele mai drastice pedepse a atras de la sine o amendă de 800.000 de euro dar și închisoarea pentru o perioadă de patru ani.
Vina a fost imputată directorului societății belgiene Agro Remijsen, companie care se afla în faliment. Firma a comercializat atât în Belgia cât și în Olanda un produs de dezinfectare al fermelor avicole. Produsul respectiv reprezenta un instecticid interzis. Pieter Helsen, avocatul directorului a afirmat în cadrul unui post de televiziune RTBF faptul că, Patrick Remijsen nu ar fi știut că fipronilul este o substanță interzisă. Acesta a mai adăugat că ”nu a avut niciodată intenția de a participa la o organizație infracțională”.
În cadrul procesului deschis ieri dimineață în Belgia, șapte persoane au fost acuzate. Aceștia s-ar face vinovați de import, vânzare și utilizarea unui dezinfectant periculos. Totodată, alte patru societăți comerciale au fost chemate în cadrul procesului în scopul de a despăgubi 30 de persoane, dintre care 21 de exploatări avicole belgiene.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Pe lângă directorul societății, au mai fost vizate și alte persoane. Astfel, ceilați șase acuzați sunt foști responsabili ai unor companii de dezinfecție care au utilizat substanța periculoasă fipronil. Împotriva acestora au fost cerute pedepse de trei ani de închisoare pentru doi dintre acuzați, de un an pentru alți trei, în timpul ce ultimul acuzat ar trebui să plătească o amendă de peste 20.000 de euro.
Această criză sanitară a izbucnit acum patru ani și a avut efecte majore la nivelul întregului continent. Pe lângă statele europene, astfel de alimente suspecte precum ouă sau care au la bază ouă, inclusiv în Hong Kong. În acea vreme, Belgia a distrus peste 77 de milioane de ouă, în timp ce alte două milioane de păsări au fost sacrificate, după cum afirmă AFSCA – Agenția federală pentru securitatea lanțului alimentar.