Osetia de Sud vrea să adere la Rusia. Ce spune Georgia despre planul regiunii separatiste

Beatrice Dumitru 31.03.2022, 20:19
Osetia de Sud vrea să adere la Rusia. Ce spune Georgia despre planul regiunii separatiste

La 8 august 2008, în timp ce preşedintele Rusiei de atunci Dmitri Medvedev se afla în vacanţă, iar liderii lumii participau la Beijing, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice, Rusia a atacat Georgia şi a invadadat regiunea separatistă Osetia de Sud. În urma războiului de șase zile, Moscova i-a recunoscut independența. Acum, Osetia de Sud vrea alipirea la Rusia.

Osetia de Sud vrea referendum

Moscova a recunoscut independența regiunilor separatiste Osetia de Sud și Abhazia din Georgia, după ce a purtat un război cu această țară în 2008. A staționat mii de trupe în ambele regiuni, le-a oferit un sprijin financiar extins și a oferit cetățenilor pașapoarte rusești.

Georgia a declarat că planurile regiunii separatiste Osetia de Sud, susținută de ruși, de a organiza un referendum pentru aderarea la Rusia sunt inacceptabile, în timp ce Kremlinul a subliniat că nu au fost luate măsuri pentru ca acest lucru să se întâmple, relatează Reuters.

Osetia de Sud vrea să adere la Rusia. Ce spune Georgia despre planul regiunii separatiste
Rusia a declarat independența Osetiei de Sud.

Desigur, vorbirea despre organizarea oricărui fel de referendum în Osetia de Sud este inacceptabilă,  când acest teritoriu din Georgia este ocupat”, a declarat ministrul de Externe al Gerogiei, David Zalkaliani.

Ce spune Rusia

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate exprima o opinie cu privire la planurile Osetiei de Sud și că nu a fost luată niciun fel de măsură de partea rusă.

Nu a fost luată nicio măsură legală sau de altă natură în acest sens. Dar, în același timp, tratăm cu respect exprimarea opiniei oamenilor din Osetia de Sud”, a spus Dmitri Peskov

Cealaltă regiune separatistă a Georgiei, Abhazia de pe coasta Mării Negre, a declarat că sprijină aspirațiile Osetiei de Sud, dar nu împărtășește obiectivul său de a se alătura Rusiei.

Rusia este partenerul nostru strategic, un stat drag și apropiat, dar noi, cei din republica Abhazia nu avem nicio intenție de a adera la Federația Rusă”, a declarat președintele Parlamentului Valeri Kvarchia.

Moscova a folosit recunoașterea diplomatică ca instrument pentru a menține o prezență armată în regiunile separatiste din fosta Uniune Sovietică pe care le vede ca parte a sferei sale de influență. În Ucraina, sprijinul de lungă durată al Rusiei pentru separatiștii armați din regiunile de est Donețk și Lugansk i-a oferit o platformă pentru a lansa o invazie la scară largă pe 24 februarie. Rusia numește acțiunea sa militară din Ucraina o „operație specială”.

Urmăriți Impact.ro și pe