Ordonanța care reglementează serviciile ridesharing, în Monitorul Oficial: regulile care vizează Uber, Bolt și Clever

Ciprian Ioana 02.07.2019, 11:39
Ordonanța care reglementează serviciile ridesharing, în Monitorul Oficial: regulile care vizează Uber, Bolt și Clever

După mai multe proteste ale transportatorilor și tergiversări ale Guvernului, OUG care reglementează companiile de ridesharing a fost, în cele din urmă, adoptată. În ciuda opoziției taximetriștilor, Uber, Bolt și Clever au intrat în legalitate, dar sunt anumite reguli pe care trebuie să le respecte.

Ordonanța de Urgență care reglementează transportul alternativ, adică cel asigurat de aplicațiie de ridesharing și carsharing, a fost adoptată săptămâna trecută de Guvernul condus de premierul Viorica Dăncilă. Șefa Guvernului promitea un sistem care să asigure concurența, dar în acord cu respectarea legii.

„Vom stabili o formulă care să asigure pasagerilor transportul în siguranță, iar cetățenii să beneficieze de transport de calitate”, spunea Viorica Dăncilă în debutul ședinței de Guvern. Executivul s-a ținut de cuvânt și a venit cu un act normativ, în ciuda opoziției taximetriștilor. Prevederile nu sunt, însă, dintre cele mai bune.

Sigur, aplicațiile precum Uber, Bolt și Clever intră în legalitate. Dar doar în anumite condiții.

Ce prevede OUG care reglementează Uber, Clever și Bolt

Ordonanţa de Urgenţă nr 21/2019, adică actul normativ care reglementează transportul alternativ, a fost publicată în Monitorul Oficial. Între altele, regulile se referă la vechimea maşinilor folosite de companii, actele necesare pentru autorizarea transportului și vârsta pe care trebuie să o aibă șoferii.

În cazul autoturismelor, sunt prevăzute mai multe reguli noi:

 • Vehiculul folosit trebuie să aibă maximum 5 locuri, inclusiv cel al şoferului
 • Vehiculul trebuie să aibă o vechime de maximum 15 ani
 • ITP-ul pentru vehicul trebuie realizat odată la 6 luni
 • Vehiculul trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei
 • Autoturismele pot fi în proprietatea şoferilor, în leasing sau închiriate sau comodate în mod legal
 • Autoturismele înscrise în platformele digitale pentru transport alternativ trebuie să aibă afişat la vedere, pe parbriz în partea dreapta-jos şi pe lunetă în dreapta-jos un ecuson rotund cu diametrul de 10 cm, pentru fiecare platformă digitală utilizată care să includă numărul de înmatriculare şi denumirea platformei pe care autoturismul este înscris.
 • Ecusonul se emite de către operatorul platformei pentru fiecare autoturism înscris care are în prealabil copia conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ.

Și șoferii trebuie să îndeplinească anumite condiții:

 • Şoferii trebuie să aibă vârsta minimă de 21 de ani
 • Şoferii trebuie să deţină permis de conducere categoria B de cel puţin 2 ani
 • Şoferii trebuie să deţină asupra sa o copie conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ, eliberat de ARR
 • Şoferii trebuie să aibă o ţinută corespunzătoare, un comportament civilizat şi preventiv în relaţia cu clientul, să nu refuze efectuarea cursei în condiţiile iniţial agreate, să nu solicite plata de către pasager a unei alte sume de bani în schimbul activităţii de transport efectuate, să nu utilizeze mijloacele audio/video fără acordul clientului

Amenzile pentru nerespectarea acestor reguli urcă până la 5.000 de lei. OUG este semnată, între alții, de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc și de ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Adrian-Daniel Găvruța.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe