Orban, noi măsuri în timpul stării de urgență! Guvernul înăsprește pedepsele

Declarații de presă, Ludovic Orban. Foto: Inquam Photos/ George Călin

Premierul Ludovic Orban susține declarații de presă joi, 19 martie, la ora 10:00. Șeful Executivului susține declarații în contextul în care miercuri a avut o întâlnire cu reprezentanții Guvernului, prima realizată în sistem de videoconferință, după declararea stării de urgență națională.

Declarații de presă ale premierului Ludovic Orban

Declarațiile de presă se realizează tot în sistem de videoconferință, care vor putea fi urmărite live, pe pagina de YouTube a Guvernului României, precum și pe pagina de Facebook.

Premierul transmite ultimele noutăți de la Vila Lac, acolo unde s-a autoizolat.

„Am încheiat ședința de guvern la ora 3 dimineață. Am decis să va prezint printr-o declarație, discuțiile, dezbaterile adoptate în cadrul ședinței. 

Am luat câteva decizii pentru a îmbunătăți mijloacele de combatere a coronavirusului”, a spus premirul în debutul discursului. 

Ludovic Orban, declarații de presă, joi, 19 martie 2020. Foto: Captură video YouTube

Ludovic Orban, declarații de presă, joi, 19 martie 2020. Foto: Captură video YouTube

Despre suplimentări de capital

„Am adoptat o ordonanță de urgență pentru suplimentarea bugetului privind susținerea centrelor de carantină. Am reglementat norme metodologie pentru a reglementa aceste centre de carantină

Am luat decizia de a suplimenta bugetul min af int cu o suma de 100 de milioane pt a putea susține activit MAI și pt a susține achizițiile necesare pt protejarea diferitelor structuri, fie că e vb de poliție de frontieră, jandarmerie. 

Am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, compania de stat, pentru a fi mai eficientă în susținerea activității la nivelul Direcției de Sănătate publică, la nivelul spitalului, sau a altor instituții care au nevoie de tot ce e necesare. 

Am decis prin OUG să garantăm plafonul de garantare a IMM-urilor prin intermediul fondului de garantare. În prima faza am făcut-o cu 5 mld. euro, suntem pregătiți să o mai facem cu încă 5 mld. dacă e necesar și putem merge spre 15 mld. euro”, a precizat premierul României. 

Despre șomajul tehnic

„Am luat niște măsuri care sunt absolut necesare pentru a susține angajații și angajatorii care sunt afectați de epidemia de coronavirus. 

Am luat măsura de a asigura plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM, prin bugetul de șomaj. Practic am luat această decizie fiindcă e clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea de a asigura plata salariilor angajaților. 

Există riscul că angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară, utilizându-se cazul de forță majoră sau să li se suspende contractele de muncă. Decizia de a plăti 75% din salariul brut, cât este practic indemnizația lunară pentru șomajul tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. 

Avem practic două categorii de angajatori: 

  • Prima este aceea care a fost afecetata de măsurile restrictive-hoteluri, restaurante, instituții de spectacol, prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență. Angajații acestor companii vor beneficia de plata șomajului tehnic
  • A două categorie este cea a companiilor care nu au fost direct afectate, dar au fost afectate de  diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a beneficia de această plată, companiile vor trebui să depună o declarație pe propria răspundere, iar condiția pentru a primi acest capital este reducerea cifrei de afaceri cu circa 25%”, explică Ludovic Orban. 

Despre înăsprirea pedepselor

„Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații. Știți foarte bine că există mai multe situații, cea în care un cetățean intră în țară, acești cetățeni trebuie să semneze pe pr răspundere. Dacă mint cu privire la faptele lor, vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune care va fi închisoare

Cine nu respectă carantină și măsurile dispuse de autorități, de asemenea, trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetățenii responsabili care sunt în situația de a fi izolați la domiciliu, să nu repsecte aceste decizii și să riște să îmbolnăvească pe alții. Datoria primoridială a Guvernului este de a proteja sănătatea cetățenilor”, a transmis Șeful Executivului. 

În încheierea discursului, Ludovic Orban a vorbit despre abundența fake-news-urilor, îndemnând românii să se informeze doar din surse oficiale.

„Informațiile false generează o spaimă între cetățenii români. Vom lua măsuri când vom identifica aceste fake-news-uri în contextul declarării stării de urgență (…) Urmăriți informațiile oficiale! Guvernul este în permnanentă legătura cu Președintele României”, a declarat Ludovic Orban.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI