Orașul din România unde se poate întâmpla un fenomen extrem. Gradul de alertă a ajuns la 4 din 5

Anca Manolica 23.01.2023, 10:00
Orașul din România unde se poate întâmpla un fenomen extrem. Gradul de alertă a ajuns la 4 din 5

Este risc major de avalanșă în Sinaia, acolo unde specialiștii au emis, în cursul serii de duminică, 22 ianuarie, o atenţionare privind zonele din afara pârtiilor amenajate pe domeniul schiabil al staţiunii. Turiștii trebuie să fie foarte atenți la locurile în care se aventurează.

Risc major de avalanșe în afara pârtiilor amenajate din Sinaia

Turiștii pasionați de sporturile de iarnă, care se află în aceste zile la Sinaia, trebuie să fie atenți la zonele în care se aventurează. Salvamontiştii din Sinaia anunţă că a fost emisă o atenţionare privind risc major de avalanşă pentru ziua de luni, 21 ianuarie, în afara pârtiilor amenajate.

„A fost emisă o atenţionare de risc major de producere a avalanşelor în afara pârtiilor amenajate (off-piste) pentru mâine, 23.01.2022, pe domeniul schiabil Sinaia. Conform atenţionării primite pe o scară de la 1 la 5, riscul este de 4”, a transmis, duminică seară, Salvamont Sinaia.

Instituția a precizat că, la ora actuală, sunt amenajate și deschise pârtiile: Varianta, Valea Dorului 2, Floare de colț, Panoramic, Valea Soarelui 1, Valea Soarelui 2, Lăptici 1, Lăptici 2, Cocora, Călugărul 1 și Călugărul 2.

Așadar, cei care schiază sau se dau cu snowboard-ul sunt sfătuiţi să nu iasă de pe pârtiile amenajate şi marcate.

Risc major de avalanșe în afara pârtiilor amenajate din Sinaia
Risc major de avalanșe în afara pârtiilor amenajate din Sinaia

Mai mulți turiști au rămas blocați în Bucegi

Mai multe maşini au rămas blocate, duminică, 22 ianuarie, pe drumuri din zona montană a judeţului Dâmboviţa care erau acoperite cu gheaţă şi zăpadă. Este vorba despre aproximativ 100 de turiști care au avut nevoie de intervenția jandarmilor montani de la Peştera şi Zănoaga pentru a putea părăsi zona.

Blocajele au avut loc îndeosebi pe tronsonul de drum DJ 713A Dichiu – Orzea şi la intersecţia cu DJ 714 Orzea – Zănoaga.

„Cei aproximativ 100 de turişti din Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Prahova, Braşov, Dâmboviţa şi Argeş au fost sprijiniţi de jandarmii montani şi poliţişti pentru a debloca autoturismele şi să se deplaseze spre casă, în condiţii de siguranţă. Acţiunea s-a încheiat, fără probleme, după aproximativ 3 ore”, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa.

Avalanșă în zona Bâlea

Sâmbătă, 21 ianaurie, a avut loc o avalanşă de dimensiuni medii a avut loc în zona Bâlea. Avalanşa tip placă de vânt a fost declanșată de trecerea unor schiori, pe valea Bâlea, pe vâlcelul de sub garduri aflat în partea de vest a văii, sub căldarea Bâlea Lac. Locul este, de altfel, cunoscut pentru că frecvent se produc avalanșe. Din fericire, nu au existat victime.

O altă avalanşă de dimensiuni mari a avut loc recent pe versantul de nord al Crestei Făgăraşului, la est de Vârful Paltinu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...