Orașul din România unde aproape toți cetățenii sunt patroni. „Avem o firmă la trei locuitori”

Beatrice Dumitru 10.03.2023, 19:58
Orașul din România unde aproape toți cetățenii sunt patroni. „Avem o firmă la trei locuitori”

În România există un oraș cu șomaj zerpo și, mai mult, se caută angajați, iar pentru doritori se contruiesc chiar și blocuri. Locurile de muncă disponibile nu sunt ocupate din cauza lipsei forței de muncă, iar primarul acestui oraș a spus că bugetul urbei a crescut de aproape zece ori în ultimii ani.

Orașul din România cu șomaj zero

Oraşul aflat în județul Arada are printre cele mai multe firme active raportat la populaţie din ţară. În acest moment, sunt active 1.000 de societăţi comerciale la o populaţie de doar 5.000 de locuitori, inclusiv minori și pensionari, ceea ce înseamnă o firmă la trei locuitori.

În orașul Sebiș, șomajul este zero și se caută muncitori în alte judeţe sau chiar în alte ţări pentru a ocupa sutele de locuri de muncă disponibile. Mai mult, autoritățile sunt gata să construiască și blocuri pentru locuințe. Primarul oraşului, Cristian Feieş, a declarat că în ultimii ani bugetul oraşului a crescut de la 6 milioane de lei la 52 milioane de lei, în principal datorită fondurilor europene atrase, dar şi a activităţilor economice existente în oraş.

Orașul din România unde aproape toți cetățenii sunt patroni. „Avem o firmă la trei locuitori”
Orașul Sebiș se află în orașul Arad.

Firmele de la noi sunt mici, cu un număr mic de angajaţi. Cel mai mare angajator este o fabrică de mobilă, cu 200 de salariaţi. În total, în Sebiş avem 2.000 de salariaţi, din care 1.500 în sistemul privat şi 500 în sistemul public. Totuşi, avem un excedent de sute de locuri de muncă disponibile, care nu pot fi ocupate pentru că în zonă nu avem suficientă forţă de muncă„, a spus primarul Cristian Feieş.

În Sebiș exită parc fotovoltaic

Sebişul a fost al doilea oraş din judeţul Arad care la începutul anilor 2000 şi-a deschis un parc industrial. În acest oraș se prelucrează lemnul, se produce mobilă, se prelucrează fierul, se produc papuci și este și cel mai mare prelucrător al pieilor din România, dar este nevoie de angajați.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Soluția este importul de forță de muncă din țări non-UE. Suntem într-o situație disperată. Avem aproape 10 cereri pe zi de import de forță de muncă”, a spus Marinel Henteș, director AJOFM Arad.

Printre investiţiile private existente la Sebiş se numără un parc fotovoltaic construit pe 40 de hectare, care produce 15 MW/h. În judeţul mai există un singur oraş cu şomaj zero, respectiv Chişineu-Criş.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...