Oraşul din România mai mare chiar decât Bucureştiul sau Clujul. Prea puţini români au habar de el

Nicu Stan 29.11.2021, 10:21
Oraşul din România mai mare chiar decât Bucureştiul sau Clujul. Prea puţini români au habar de el

Există un oraş în România care este chiar mai mare chiar decât Bucureştiul sau Clujul, însă foarte puţini români au habar de el. Această localitate este prima în topul orașelor cu cea mai mare suprafață. Care este cel mai mic oraș din România.

Acesta este oraşul din România mai mare decât Bucureştiul. Puțini dintre noi știu că există

Potrivit recensământului făcut în anul 2011, în țara noastră există 265 de oraşe. După cum muți români știu, cele mai mari oraşe din ţara noastră, în funcţie de numărul de locuitori, sunt: Bucureştiul, cu 1.883.425 de locuitori, Cluj-Napoca, cu 324.576 de locuitori şi orașul Timişoara, care numără 319.279 de locuitori.

Spre surpinderea multor români, niciunul dintre aceste orașe nu se află în fruntea topului oraşelor cu cea mai mare suprafaţă.

Brosteni, cel mai intins oras din Romania
Brosteni, cel mai intins oras din Romania

Câți locuitori are orașul cu cea mai mare suprafață din România

Primul loc în topul localităţilor cu cea mai mare suprafață este ocupat de oraşul Broşteni, situat în judeţul Suceava. Acesta are o suprafaţă de 594,66 kilometri pătraţi și are o populație de doar 5.506 locuitori.

Broşteniul a fost declarat oraş abia în anul 2004. De asemenea, centrul urban este poziţionat în zona de sud-vest a judeţului Suceava, pe valea râului Bistriţa. Orașul cu cea mai mare suprafață din România este alcătuit din localităţile Broşteni, Hăleasa, Lungeni, Neagra, Cotârgaşi, Dârmoxa, Frasin, Holda, Holdiţa şi Pietroasa.

Care sunt cele mai mic oraș din România

Pe lista oraşelor din România cu cea mai mare suprafaţa, Broşteniul este urmat de Vişeu de Sus (Maramureş, 443,06 kilometri pătraţi) şi Săcele (Braşov, 320 kilometri pătraţi).

La polul opus, orașe cu cea mai mică suprafață, se regăsesc localitățile: Plopeni (Prahova, 4,73 kilometri pătraţi), Darabani (Botoşani, 3,4 kilometri pătraţi) şi Abrud (Alba, 3,2 kilometri pătraţi).

Cel mai mari orașe din România

Broşteni (Suceava) – 594 de kilometri pătraţi

Vişeu de Sud (Maramureş) – 443 de kilometri pătraţi

Săcele (Braşov) – 320 de kilometri pătraţi

Top 3 cele mai mici oraşe, după suprafaţă:

Plopeni (Prahova) – 4,73 kilometri pătraţi

Darabani (Botoşani) – 3,4 kilometri pătraţi

Abrud (Alba) – 3,2 kilometri pătraţi

Câți locuitori va pierde Bucureștiul până în 2050

Pe de altă parte, experții arată că Bucureștiul va rămâne fără aproximativ un sfert din populația actuală până în anul 2050, când se estimează că va mai număra doar 1,4 milioane de locuitori. Acum, potrivit Eurostat, Capitala numără 1,8 milioane de locuitori. Numărul locuitorilor ar putea fi depășit cu mult, întrucât mulți dintre cei care locuiesc în București nu au forme legale.

”Vom avea scădere naturală, pentru că natalitatea este foarte scăzută şi vom avea scădere prin migraţie externă, dar şi multă scădere prin migraţie internă. Sunt mulţi care pleacă din Bucureşti în jurul Bucu­reştiului, de aceea Ilfovul este într-o situaţie atât de benefică, iar aici populaţia va creşte“, a explicat profesorul Vasile Gheţău, direc­torul Centrului de Cercetări Demo­grafice ”Vladimir Trebici“ din Acade­mia Română.

Urmăriți Impact.ro și pe