Orașul din România în care trebuie să te muți dacă stai cu chirie. Dai cu 30% mai puțin decât la București sau Cluj

Ana Anitoiu 27.03.2023, 15:43
Orașul din România în care trebuie să te muți dacă stai cu chirie. Dai cu 30% mai puțin decât la București sau Cluj

Orașul din România în care trebuie să te muți dacă stai cu chirie și vrei să plătești mai puțin a fost dezvăluit de o analiză realizată de reprezentanții unei platforme de anunțuri imobiliare. Prețurile sunt cu 30% mai mici față de cele din București sau din Cluj-Napoca.

Orașul din România cu chirii cu 30% mai mici decât în București sau Cluj-Napoca

Conform unei statistici realizate de reprezentanții platformei Imobiliare.ro, București și Cluj-Napoca sunt cele mai scumpe orașe pe piața chiriilor. Însă, cei care sunt dispuși să se stabilească într-un alt oraș mare din țară, pentru a plăti o chirie mai mică, se pot orienta către Timișoara.

În acest oraș din vestul țării sunt cele mai accesibile apartamente de închiriat. Rezultatele analizei au arătat că diferența dintre chiriile solicitate în Timișoara și Cluj-Napoca sau București se apropie de 30% în cazul garsonierelor și depășește 20% în cazul apartamentelor cu două și trei camere. Comparația a fost realizată în funcție de prețurile medii solicitate de proprietari în luna martie.

Concret, în Timișoara, bugetul mediu necesar pentru închirierea unui apartament este de 220 de euro pe lună pentru o garsonieră, 350 de euro pe lună pentru două camere și 400 de euro pe lună pentru trei camere.

În general, în marile orașe din România, chiriile medii lunare se situează între 220 de euro și 300 de euro pentru o garsonieră, între 350 de euro și 450 de euro pentru un apartament cu două camere și între 400 de euro și 600 de euro pentru unul cu trei camere.

Se dau 3000 de euro de la stat, până la 1 aprilie: care sunt condițiile pentru români
Cele mai accesibile chirii, în Timișoara 

Ce chirii sunt cerute de proprietarii de apartamente în București și alte orașe

În București, proprietarii cer în medie 300 de euro chirie pe lună pentru o garsonieră, 450 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 600 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere. În Cluj-Napoca, prețurile solicitate se situează la aceleași niveluri pentru garsoniere și apartamente cu două camere, în timp ce media pentru cele cu trei camere este de 580 de euro.

În Brașov, chiriile se situează la un nivel mediu de 270 de euro pe lună pentru o garsonieră, 400 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 530 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere. În Iași, proprietarii cer, în medie, 270 de euro pe lună pentru o garsonieră, 360 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 450 euro pe lună pentru unul cu trei camere.

Spre deosebire de perioada similară a anului anterior, diferențele ajung până la 21% în cazul garsonierelor din Constanța. Cele mai mici evoluții anuale au fost înregistrate în Timișoara și în Capitală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...