Orașul din România în care toți străinii vor să se mute. Populația a crescut cu 13% în ultimele luni

Andra Daoud 08.12.2021, 17:37
Orașul din România în care toți străinii vor să se mute. Populația a crescut cu 13% în ultimele luni

Un oraș din vestul țării a devenit un model de prosperitate și dezvoltare în ultimii ani. Administrația locală a reușit să atragă investiții, să dezvolte infrastructura și să îi convingă pe tot mai mulți români, dar și străini, să se stabilească definitiv aici. Populația a crescut cu 13% în câteva luni, iar orașul este un model și pentru alte comunități din România.

Orașul din România în care se mută tot mai mulți străini

Oradea a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani, motiv pentru care a devenit unul dintre orașele preferate ale celor din vestul țării. Din ce în ce mai mulți români, dar și străini, aleg să se mute aici, iar populația municipiului a crescut considerabil în ultimele luni.

Administrația locală a reușit să dezvolte infrastructura orașului și să atragă investitori, creând numeroase locuri de muncă pentru orădeni. Și calitatea vieții este la standarde ridicate, comparativ cu alte orașe din România. Din aceste motive, tot mai mulți români, dar și străini, aleg să se stabilească definitiv în orașul de pe Crișul Repede.

Primarul Oradei, Ilie Bolojan, a declarat în repetate rânduri că dezvoltarea orașului se datorează faptului că a preluat modele de succes din alte țări, pe toate planurile.

Problema pe care o avem în multe orașe este că primăriile nu au atacat lucrurile care dor, dar care nu se văd. Spitalele nu se văd cât timp funcționează. Când începi să ai niște explozii, niște incendii într-un spital, atunci se vede ce ai făcut în ultimii 10-15 ani.

La termoficare, cât timp apa caldă funcționează, n-o bagi în seamă, dar în momentul în care ai o temperatură afară de minus 10 grade și se distruge o magistrală într-un cartier, rămân cvartale întregi de blocuri fără apă caldă și căldură, atunci, sigur, mama primarului nu este lăudată, ci e înjurată destul de serios, și el și toți cei responsabili, a declarat Ilie Bolojan, într-o intervenție la digi24.

Orașul din România în care toți străinii vor să se mute. Populația a crescut cu 13% în ultimele luni
Orașul din România în care toți străinii vor să se mute. Populația a crescut cu 13% în ultimele luni

Prețurile locuințelor au luat-o razna în Oradea

Este bine cunoscut faptul că oferta este influențată de cerere, iar dezvoltarea orașului a determinat o creștere semnificativă a prețurilor locuințelor. Piața imobiliară din Oradea a explodat în ultimii ani. Consultanții imobiliari arată că apartamentele și casele s-au scumpit cu aproximativ 60% în ultimii 5 ani, un record pentru piața imobiliară de la noi. Prin comparație, în București, prețul locuințelor s-a mărit cu 40% față de acum 5 ani.

Anul trecut, în plină pandemie, locuințele din Oradea s-au scumpit cu 4,6%, tendință care s-a menținut și în primul trimestru din 2021. Prețul mediu pe care orădenii îl plătesc pe metru pătrat este de 1.090 euro, la egalitate cu prețul pe care îl plătesc cei care își cumpără locuințe în Iași.

Cel mai scump oraș din România, din punct de vedere al prețurilor la locuințe, dar și la chirii rămâne Cluj-Napoca. Locuințele se vând aici cu un preț mediu de 1.850 euro pe metru pătrat, cu aproximativ 400 de euro mai scump decât în București. În topul celor mai scumpe orașe din punct de vedere al prețului la apartamente și case urmează Timișoara și Constanța.

Urmăriți Impact.ro și pe