Orașul din România în care toți locuitorii încap într-un bloc. Este printre cele mai frumoase din țară

Stan Filon 27.09.2022, 15:54

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România este și printre cele mai puțin populate din țară. Vorbim despre orașul Băile Tușnad, care în prezent mai numără puțin peste 1600 de suflete. Dacă este să facem calculul, întreaga populație a superbului oraș ar încăpea într-un singur bloc comunist ridicat la ordinele lui Nicolae Ceaușescu, în București. Ar fi nevoie de un bloc cu 10 etaje și 7-8 scări pentru a caza întreaga comunitate din acest oraș.

Orașul din România în care toți locuitorii încap într-un bloc

Băile Tușnad se numără printre cele mai frumoase orașe din Transilvania și poate chiar din țară. Oricum, orașul din județul Harghita ar ocupa lejer un loc pe podium. Dacă pe vremea comunismului orașul acesta era unul plin de viață, unde veneau turiști din toate colțurile țării și chiar și de peste hotare, iată că acele vremuri au dispărut odată cu Nicolae Ceușescu.

Situat la o altitudine de 650 de metri în partea sudică a Depresiunii Ciuc, între Munții Harghita și Bodoc (pe valea Oltului), Băile Tușnad este un important oraș balnear din România, renumit pentru tratamentele adecvate și …cea mai mare mofetă din lume. Mofeta este o emanație de gaz degajat prin crăpăturile scoarței terestre în fazele finale ale activității vulcanice, prin foraje, prin degazeificarea apelor minerale sau în mod artificial.

Orasul din Romania in care toti locuitorii incap intr-un bloc
Orasul din Romania in care toti locuitorii incap intr-un bloc

Mofeta a atras oameni din toată țara, dar și din străinătate

Aceste emanații sunt captate, eventual înmagazinate într-un recipient tampon și distribuită printr-o modalitate specifică (construirea unui Mofetariu) în scopul folosirii în cure terapeutice externe. Gazul respectiv este un amestec în care componenta principală o constituie dioxidul de carbon (cel puțin 90 %), iar cea secundară este reprezentată in proporții variabile de alte gaze.

Ei bine, beneficiile medicale ale mofetei au fost descoperite pe malul drept al Oltului în anul 1895 de către canonicul Imets Fulop Jako, născut chiar în satul Tușnad. Medicii recomandă băile cu dioxid de carbon pentru problemele cardiovasculare, dar ele sunt bune și pentru boli de piele, reumatism, boli venerice cronice și boli nervoase.

Dacă ajungeți în zona Băile Tușnad trebuie să vizitați Lacul Sfânta Ana. Este una dintre cele mai importante atracții din zonă, singurul lac de crater din România. Lacul Sfânta Ana este situat în craterul vulcanului Ciomatu Mare, din Carpații Orientali, în Rezervația Naturală Mohoș și se pare că s-a format în urmă cu aproximativ 10.000 de ani. Mai puteți vizita biserica Sfânta Ana, Piatra Șoimilor, dar și pădurile dacice din apropiere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...