Oraşul din România în care se primesc acasă amenzi de 3.000 de lei. Cu ce au greşit cetăţenii

Elena Avramescu 02.07.2022, 20:53
Oraşul din România în care se primesc acasă amenzi de 3.000 de lei. Cu ce au greşit cetăţenii

În doar 18 zile o să ia final Recensământul, însă procesul colectării datelor tot mai greoi. Asta pentru că cecenzorii dau de tot mai multe uşi închise dar şi de oameni reticenţi, iarprimăriile nu reuşesc să găsească personal. Numai în București lipsesc jumătate din recenzorii necesari, iar situaţia este la fel în multe zone din ţară.

Amenzi de 3.000 de lei pentru anumiți români

Recenzarea faţă în faţă merge destul de dificil, iar în zilele caniculare este un adevărat calvar. Tocmai de aceea nimeni nu se înghesuie să iasă pe teren, iar foarte multe persoane au renunţat după primele zile.

„Faptul că nu îi găseşti acasă şi stai foarte mult pe la uşi şi îţi pierzi foarte mult timp probabil că îi demoralizează. În clipa în care, în sfârşit, vezi că ţi se deschide o uşă şi omul de după ea este destul de agresiv verbal, asta te face să renunţi”, a spus Laura Enache, recenzor Sectorul 6.

Numai în București ar fi nevoie de 1.650 de recenzori. În momentul de faţă, pe teren sunt puţin peste 700, ceea ce înseamnă mai puţin de jumătate din personalul necesar. Cea mai grea situație este în Sectorul 2, acolo unde sunt cele mai puţine contracte încheiate, unde lipsesc peste 200 de recenzori. Numai 100.000 de bucureşteni au fost recenzaţi prin interviuri faţă în faţă, până acum.

„Cultele religioase şi reprezentanţii minorităţilor naţionale, unii dintre ei şi-au manifestat interesul să ne ajute şi sperăm să suplimentăm numărul de recenzori”, a spus Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt RPL.

Recensamant 2022

Un alt exemplu este în Craiova, acolo unde lipsesc 27 de recenzori, iar cei de la Direcţia de Statistică îşi pun speranţa în tinerii dispuşi să lucreze pe timpul verii.

„Ne-am confruntat, în primul rând, cu reticenţa oamenilor în teren. Au fost şi probleme tehnice, lucru mai greoi cu tableta, probleme cu listele”, a declarat Carmen Ispas, Direcţia Judeţeană de Statistică Dolj.

„Le e frică să nu le facem conturi la bancă, le e frică să ne arate actele de casă, de frică să nu le luăm actele sau să nu le luăm proprietăţile”, a spus și Camelia Băcioiu, recenzor.

Cu toate acestea, toți cei care refuză să participe la recensământ riscă amenzi de până la 3.000 de lei, iar în Oradea s-au dat deja 15 sancţiuni. Însă nimeni nu știe ce se întâmplă cu cei care nu au fost vizitaţi de un recenzor.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor ar urma să se încheie pe 17 iulie, iar până în acest moment, în jur de patru milioane de români au răspuns la întrebările recenzorilor, adică 40% din populaţia rămasă nerecenzată, iar nouă milioane de români au completat formularul online.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...