Oraşul din România în care primeşti 3.000 de lei pentru orice maşină veche. Condiţiile puse de autorităţile locale

Stan Filon 06.05.2022, 18:58
Oraşul din România în care primeşti 3.000 de lei pentru orice maşină veche. Condiţiile puse de autorităţile locale

Primul oraș din România care plătește cetățenilor nu mai puțin de 3.000 de lei pentru mașinile vechi, fără ca proprietarii să fie obligați să își cumpere un autoturism nou, a fost Sfântu Gheorghe. Aici, oamenii care au autoturisme mai vechi de 10 ani pot obține pe ele mai mulți bani decât ar fi obținut la fier vechi. Astfel, municipalitatea scapă de rablele de pe străzi, iar Ministerul Mediului urmărește cu atenție acest program.

Oraşul din România în care primeşti 3.000 de lei pentru orice maşină veche

Așadar locuitorii din Sfântu Gheorghe au ocazia să scape de mașinile vechi și să obțină pe ele o sumă mult mai mare decât ar fi obținut prin vânzarea lor sau dacă ar fi optat să le ducă la fier vechi. Fiecare cetățean primește nu mai puțin de 3.000 de lei pe mașina veche din partea municipalității, prin Programul Rabla 2, așa cum a fost el denumit.

Spre deosebire de Programul Rabla, care se desfășoară de ani buni în România, șoferii nu sunt obligați să își cumpere o mașină nouă, ci se pot bucura așa cum doresc ei de suma respectivă. Banii vin jumătate din partea municipalității, iar cealaltă jumătate provine de la Ministerul Mediului.

Orasul din Romania in care primesti 3.000 de lei pentru orice masina veche
Orasul din Romania in care primesti 3.000 de lei pentru orice masina veche

Rabla 2 va fi adoptat la nivel național

Programul se pare că are un real succes, fiind adoptat și de municipalitatea din Suceava, iar de la 1 iulie se va regăsi și în Cluj-Napoca. Mai mult decât atât, succesul programului a atras atenția Ministerului Mediului, care s-a decis să îl adopte chiar la nivel național.

„Venim cu încă un program care va porni pe 1 iulie dacă totul merge bine și reușim să ne înțelegem cu autoritățile publice locale. Un program Rabla local care va scoate sute de mii de mașini vechi din circulație. Vom asigura o primă de cel puțin 3.000 de lei pentru mașinile casate fără obligația de a fi cumpărate mașini noi” a declarat Tanczos Barna.

În prezent, toți cetățenii și toate firmele din orașul Sfântu Gheorghe se pot înscrie în program, însă există și câteva condiții pentru participarea la Rabla 2. Beneficiarii nu își mai pot cumpăra un autoturism mai vechi de 5 ani în următorii 3 ani și trebuie să declare pe proprie răspundere că nu participă la programul Rabla național. Autoritățile locale speră să reducă astfel traficul și să elibereze locurile de parcare care sunt ocupate de mașini nefuncționale. Bugetul alocat proiectului se va ridica la 1,5 milioane de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...