Oraşul din România în care a fost adus primul tramvai nou după patru decenii. Mijlocul de transport, produs la Arad

Iancu Andreea, Mirabela Năstase 25.08.2021, 09:04

Locuitorii mai multor orașe doar visează ca mijloace de transport în comun moderne, care să asigure parcurgerea traseelor în condiții actuale. Deocamdată, orașul din România unde a fost adus primul tramvai nou a așteptat patruzeci de ani pentru această modernizare. Călătorii se bucură de noua garnitură, care a fost fabricată chiar la noi în țară, la Arad. Achiziționarea acestuia s-a făcut cu ajutorul fondurilor europene și face parte dintr-o serie de tramvaie care ar urma să circule pe străzile orașului.

Care este orașul din România în care a fost adus primul tramvai nou. Schimbarea s-a petrecut după patru decenii de așteptare

Confortul și siguranța călătorilor nu mai sunt o problemă în orașul din România în care a fost adus primul tramvai nou. Din păcate, în ultimii patruzeci de ani, locuitorii acestui oraș nu au mai beneficiat de mijloace de transport în comun la standarde potrivite. Primul tramvai nou urmează să circule pe străzile din Galați, după ce Primăria s-a ocupat să achiziționeze a opt astfel de garnituri, fabricate în țara noastră, la Arad.

Tramvaiele moderne ce vor transporta călătorii pe traseele din Galați, au costat aproximativ 45 de milioane de lei. Administrația municipală din oraș a reușit să achiziționeze aceste mijloace de transport în comun printr-un program bazat pe fonduri europene. Deocamdată, doar primul din noua serie de tramvaie moderne a ajuns în Galați, restul de șapte fiind așteptate cu nerăbdare să intre pe șine. Alte 10  tramvaie noi ar urma să ajungă pe străzile din Galați, după ce Primăria a depus, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, o cerere pentru finanțare europeană. Se dorește achiziționarea a 10 noi tramvaie, valoarea acestui proiect, a cărui licitație se află în derulare, fiind de peste 80 de milioane de lei.

Este primul tramvai nou din ultimii 40 de ani care a sosit la Galaţi. Din prima clipă am susţinut că gălăţenii merită să circule doar cu mijloace de transport noi şi moderne care să ofere confort şi siguranţă. Este primul tramvai din seria celor opt care vor veni etapizat până la sfârşitul lunii noiembrie, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Care este orașul din România în care a fost adus primul tramvai nou
Opt tramvaie noi urmează să circule pe străzile din Galați

Cele opt tramvaie noi oferă călătorii la standarde europene

Conform Biroului de presă al Primăriei Galaţi, tramvaiele ce urmează să circule pe șinele din orașul din estul țării sunt model „Autentic” și asigură o capacitate de 114 de pasageri. Dintre aceștia, minimum 30 pot lua loc pe scaune în timpul călătoriilor. De asemenea, consumul scăzut de energie și gradul înalt de fiabilitate fac ca aceste tramvaie noi să fie o achiziție ce asigură standarde moderne pentru călători. De asemenea, garniturile sunt dotate cu podea joasă și rampe pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități. Și călătorii cu deficiențe de vedere pot beneficia de acest transport în comun cu tramvaiul, fiind dotat cu un sistem de anunțuri vocale exterioare. Lungimea tramvaielor este de 19 de metri, iar lăţimea de 2,4 metri.

Instalația de aer condiționat pentru pasageri și vatman, sistem de numărare a călătorilor, echipamentele audio-video, instalația pentru sistemul de taxare, sistemul de informare a călătorilor, atât la interior cât și la exterior, vor facilita călătorii la standardele anului în care ne aflăm. Totodată, siguranța gălățenilor va fi asigurată prin sistemul care nu permite plecarea din stații cu ușile deschise, precum și prin echipamentul pentru comanda automată a schimbării macazurilor. Durata de garanție a tramvaielor noi este de 30 de ani, putând parcurge aproximativ 60.000 km/an. După efectuarea probelor, acestea vor intra în circulație, prima garnitură fiind programată să intre pe traseu în următoarele 20 de zile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...