Orașul din România cu cei mai fericiți oameni. E surpriză mare

Iancu Andreea 03.05.2022, 09:36
Orașul din România cu cei mai fericiți oameni. E surpriză mare

Ziua Tineretului, celebrată ieri, a reprezentat un moment oportun pentru a marca, alături de reprezentanți ai Consiliului Tineretului din România și alte instituții, studiul „Tineri după pandemie: Orașe Fericite”. Acesta prezintă orașul din România cu cei mai fericiți oameni, unde tinerii au parte de o viață bună. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de peste 5.000 de tineri, cu vârste între 15 și 29 de ani, din mai multe orașe esențiale din țară. Rezultatele sale au fost spectaculoase.

Care este orașul din România cu cei mai fericiți oameni

Inițiativa „Orașe fericite” a dezvăluit un element neașteptat cu privire la traiul din România. Proiectul a analizat parcursul tinerilor în mai multe orașe din țară, printre care se numără Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Timișoara, Bacău, Constanța, Baia Mare și Iași, iar rezultatul final a fost unul uimitor. Puțini se așteptau care este orașul din România cu cei mai fericiți oameni.

Sondajul a ales să măsoare câteva aspecte esențiale ale vieții tinerilor, analizând cât sunt de fericiți în orașul în care se află, care este gradul de siguranță resimțit în această localitate, alături de lucrurile care ar putea fi îmbunătățire. Totodată, cercetarea a ținut cont de schimbările înregistrate de tineri în timpul pandemiei, pe care a încercat să le identifice, dar și de modul în care orașele au influențat starea de spirit a acestora.

Orașul din România cu cei mai fericiți oameni
Orașul din România cu cei mai fericiți oameni

Situația tinerilor români, analizată în cadrul studiului

„Prin studiu ne-am propus să aflăm care e situația tinerilor din România, astfel încât să avem un punct de plecare clar în stabilirea obiectivelor pentru un plan de acțiune. Programul urmărește crearea unor zone urbane care să ofere oportunități de dezvoltare în rândul tinerilor prin creșterea stării de bine, locuirea într-un spațiu urban potrivit nevoilor lor și oferirea de perspective de viitor, pentru dezvoltarea lor armonioasă.

Acest program poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică și socială bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor iar înscrierea se poate face până la data de 2 iunie 2022”, a declarat András Farkas, Co-Fondator și Director Strategic al Grupului PONT.

Rezultatele studiului „Orașe fericite”

Pe o scară de la 1 la 10, media descoperită în privința nivelului de fericire al tinerilor din România este de 6,69. De asemenea, în medie, tineri care au răspuns cercetării au punctat că nivelul de fericire din orașele lor este de 5,99 din 10, gradul de siguranță pe care îl resimt fiind de 6,63 din 10, în timp ce proactivitatea orașelor având un punctaj de 6,25 din 10.

Potrivit cercetării, nivelul cel mai ridicat de fericire al tinerilor a fost înregistrat la Iași, acesta devenind astfel orașul din România cu cei mai fericiți oameni. Pe de altă parte, cel mai redus sentiment de fericire în rândul tinerilor s-a remarcat în Constanța. Datele au mai evidențiat și faptul că orașul Cluj-Napoca este perceput ca fiind cel mai curat și unit, în timp ce Iașiul este cel mai accesibil. De asemenea, în privința pandemiei, 6 din 10 tineri consideră că orașele lor au reușit să se adapteze contextului pandemic. În plus, 2 din 6 tineri ar dori să se implice în acțiuni de voluntariat pentru a ajuta la dezvoltarea zonei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...