Orașul din România care se micșorează în fiecare an. În ritmul acesta va ajunge să dispară

Stan Filon 18.01.2022, 13:55
Orașul din România care se micșorează în fiecare an. În ritmul acesta va ajunge să dispară

Unele orașe din România s-au extins cu mult peste granițele urbei, în ultimii 17 ani, pe când altele s-au micșorat semnificativ. În acest ritm, câteva orașe din România cunoscute înainte de Revoluție pentru dezvoltarea lor industrială vor ajuge să dispară de pe harta României. Este cazul orașului Mizil, care a pierdut teritoriu în fiecare din ultimii 17 ani de zile.

Orașul din România care se micșorează în fiecare an

Orașul Mizil este orașul care s-a micșorat cel mai mult, în ultimii 17 ani. Potrivit datelor oficiale, orășelul din Prahova a pierdut în această perioadă de timp nu mai puțin de 1400 de hectare de teren. Situația în orașul Mizil este una îngrijorătoare.

Potrivit Atlasului zonelor urbane marginalizate din România ce prezintă distribuția zonelor dezavantajate și a comunităților marginalizate, oraşul Mizil are 3 astfel de zone: una de tip mahala și alte două zone încadrate ca zone de tip istorice (centrale) cu locuințe sociale și/sau clădiri ocupate abuziv. În raportul respectiv se mai precizează că starea tehnică a drumurilor din Mizil nu este corespunzătoare standardelor de siguranță şi trafic. Aproape jumătate din infrastructura rutieră a oraşului nu respectă standardele, având platforme pietruite, balastate sau balast în amestec cu pietriș.

Orasul din Romania care se micsoreaza in fiecare an
Orasul din Romania care se micsoreaza in fiecare an

Iată ce se mai precizează în raportul respectiv:

  • Necorelarea proiectelor de reabilitare a drumurilor cu intervențiile la rețelele de apă, canalizare sau gaze
  • Lipsa transportului în comun urban
  • Lipsa zonelor de agrement
  • Lipsa spațiilor de joaca
  • Parte din drumurile și rețelele de utilități riscă să rămână nemodernizate sau nereabilitate din cauza posibilităților financiare reduse ale localității
  • Suprasolicitarea infrastructurii de apă potabilă

Un raport al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, realizat cu sprijinul Băncii Mondiale spune că forma unui oraș este rezultatul dinamicii demografice, economice și sociale. Pe de o parte, unele orașe pot „crește” ca urmare a expansiunii economice sau se pot „contracta” din cauza dinamicii sociale, cum ar fi îmbătrânirea populației și contracția spațială.

La capătul celălalt al clasamentului regăsim Capitala. Bucureștiul a adăugat la teritoriul său, în ultimii 17 ani, o suprafață mai mare decât suprafața Oradei, arată datele Institutului Naional de Statistică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...