Orașul din România care introduce o taxă de turism. Și românii vor trebui să plătească

Stan Filon 09.02.2022, 18:24
Orașul din România care introduce o taxă de turism. Și românii vor trebui să plătească

Impulsionată de numărul din ce în ce mai mare de turiști care aleg să viziteze orașul, municipalitatea din Suceava s-a decis să instituie o taxă de turism. Astfel, fiecare turist care trece prin oraș va trebui să scoată o sumă frumușică din buzunar pentru a plăti taxa respectivă. Ce se va întâmpla cu sumele strânse din noua taxă de turism, vedeți în rândurile de mai jos.

Acesta este orașul din România care introduce o taxă de turism

Municipalitatea din Suceava a decis să instituie o taxă de turism. Aceasta va fi plătită de toți turiștii care înnoptează în oraș și va reprezenta 3% din prețul de cazare. Așadar, sumele plătite de turiști vor fi diferite, în funcție de hotelul la care aleg să se cazeze. Cel care a venit cu această veste a fost primarul Ion Lungu, care a explicat și ce se va întâmpla cu banii colectați din noua taxă.

„Nu inventăm roata. Am spus că am luat modelul de la Cluj şi de la Oradea şi vom introduce taxă de turism, taxa specială de promovare turistică care se plăteşte de turişti pentru întreaga perioadă de şedere şi se colectează prin intermediul unităţilor de cazare. Taxa propusă va fi de 3% la tarifele de cazare exclusiv TVA. Taxa asta pe care o colectăm pe un fond separat la Primăria Suceava, prin HCL, o punem la dispoziţia Organizaţiei de Management a Turismului, în aşa fel încât să se poată finanţa cheltuielile de funcţionare, pe de o parte, cheltuielile de promovare, participarea la târguri, iar (…) diferenţa de bani o pune municipalitatea, pentru că avem tot interesul să dezvoltăm activitatea de turism din oraşul nostru”, a spus Lungu.

Acesta este orasul din Romania care introduce o taxa de turism
Acesta este orasul din Romania care introduce o taxa de turism

Turiștii, încântați de diversitatea gastronomică, dar și de atracțiile turistice

Edilul sucevean a mulţumit instituţiilor prezente la prima întâlnire pe tema înfiinţării Organizaţiei de Management a Turismului, respectiv Consiliului Judeţean, Arhiepiscopiei, Universităţii, Muzeului Bucovinei, Iulius Mall şi operatorilor de turism.

Dar ce îi fac pe turiști să aleagă orașul Suceava? Ei bine, sunt multe de spus, dar Suceava se numără printre cele mai vechi și mai importante așezări ale României. A fost atestată documentar în anul 1388, în vremea în care domn al Moldovei era Petru al II-lea Mușat, cel care a mutat capitala de la Siret la Suceava. A îndeplinit rolul de capitală a Principatului Moldovei timp de aproape două secole, până în 1565.

Cetatea de Scaun a Sucevei, printre cele mai vizitate obiective turistice

Așadar, frumuseţea peisajului, diversitatea gastronomică, tradiţiile, ospitalitatea proverbială a locuitorilor, dar și existenţa unui număr mare de atracţii turistice pe un spaţiu restrâns atrag turiștii ca un magnet.  Numărul turiștilor veniți în Bucovina a crescut cu 33% în 2019, față de anul 2018. Pandemia de coronavirus a afectat însă turismul. În anul 2020 judeţului Suceava a fost vizitat de 254.480 turişti cazaţi, dintre aceştia 2,2% fiind turişti străini.

Printre principalele atracţii turistice din judeţul Suceava se află Cetatea de Scaun a Sucevei, Mănăstirea Zamca, Hanul Domnesc, mănăstirile (Voroneţ, Putna, Suceviţa, Dragomirna, Humor, Slătioarei), chilia lui Daniil Sihastrul, Depresiunea Dornelor, Pietrele Doamnei şi rezervaţiile naturale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...