Un oraș de pe Valea Prahovei începe să adune măștile folosite și să le transforme în cu totul altceva. Anunțul a fost făcut de autorități, care au amenajat și locuri speciale pentru colectarea măștilor sanitare. Măștile vor fi reciclate, în cadrul unui parteneriat între mai multe organizații. Unde le pot depune localnicii și turiștii și ce trebuie să știe cetățenii despre inițiativă.
Încă de la începutul pandemiei, a fost adus în discuție aspectul măștilor sanitare folosite, care se transformă în tone de deșeuri. În acest context, autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a colecta măștile sanitare, iar orașul Sinaia este primul din România care va face acest lucru. Începând de luna aceasta, localnicii și turiștii au la dispoziție 13 zone amenajate în oraș pentru a arunca măștile folosite.
Administrația locală are un plan și pentru a scăpa de deșeuri: măștile vor fi reciclate și folosite în energie, în cadrul proiectului derulat de autoritățile locale, în colaborare cu o organizație nonguvernamentală și cu un partener comercial. Recipientele pentru colectarea măștilor se află în puncte-cheie ale orașului, astfel încât și turiștilor, și localnicilor să le fie ușor accesibile.
Cutiile de colectare a măștilor sunt amplasate în 13 locații din Sinaia, precum Primăria, Muzeul Peleș, Cazinoul Sinaia, Muzeul Știrbey, dar și unități de învățământ, precum Colegiul Mihai Cantacuzino, urmând ca numărul locațiilor să fie extins pe parcursul acestui an”, informează, miercuri, printr-un comunicat de presă, Asociația „Orașul Meu, Culorile Mele”, partener în cadrul acestui proiect.
Autoritățile estimează că aproximativ o jumătate de milion de măști sanitare, care altfel ar fi ajuns în mediul înconjurător din oraș și din împrejurimi, vor fi reciclate în cadrul programului.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Estimăm că aproximativ jumătate de milion de măști vor putea fi colectate anul acesta în orașul Sinaia. De altfel, de la începutul campaniei, în martie anul trecut, organizația noastră a reușit să colecteze peste 1 milion de măști, care astfel nu au mai devenit o sursă de poluare pentru mediul înconjurător și un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor. După colectare, măștile sunt valorificate pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului”, a declarat Lestat Monroe, reprezentant al organizației „Orașul Meu, Culorile Mele”.
În cele 13 zone amenajate în oraș pot fi colectate atât măștile de plastic de unică folosință, cât și măștile FFP2, FFP3 și cele chirurgicale, cu condiția ca acestea din urmă să nu provină din medii medicale. Nu vor putea fi colectate măștile din material textil sau cele confecționate acasă sau alte articole de protecție. Măsura este lăudată, cu atât mai mult cu cât cantitatea de deșeuri produse în perioada pandemiei a crescut considerabil de la un an la altul.
În 2020, cantitatea de măști de protecție folosite în lume a crescut de 207 ori față de 2019. Opération Mer Propre, un ONG francez care se ocupă, printre altele, cu operațiuni de curățenie pe Coasta de Azur, a descoperit pe fundul mării cantități industriale de măști, mănuși și sticluțe de plastic pentru dezinfectant de mâini, trăgând și un semnal de alarmă cu privire la acumularea de astfel de deșeuri” se precizează în același comunicat.