Oraşul din România care conduce în topul localităţilor cu cele mai mari scumpiri ale locuinţelor. Surpriză mare

Ana Ionescu 18.06.2021, 19:10
Oraşul din România care conduce în topul localităţilor cu cele mai mari scumpiri ale locuinţelor. Surpriză mare

Prețul locuințelor a explodat în perioada pandemiei. Se pare că românii fac investiții uriașe în imobiliare, iar dezvoltatorii profită de cererea uriașă, iar casele și apartamentele au ajuns la un cost imens pe metru pătrat.

Care este orașul cu cea mai mare scumpire la apartamente. O adevărată surpriză

Prețul mediu pe metru pătrat a sărit în luna mai la aproape 1.400 de euro, arată cel mai recent studiu. Apartamentele și casele au ajuns la costuri exorbitante într-un oraș la care nimeni nu se aștepta să aibă un boom imobiliar.

Dezvoltatorii spun că acest lucru se datorează cererii mari, dar și faptului că materialele sunt mult mai scumpe decât anul trecut.  Pe primul loc în topul orașelor care au prezentat scumpiri uriașe ale locuințelor, în ultimele luni, se afla, surprinzător, Brașov. În acest oraș, în ultima lună, s-a înregistrat un avans de 4,5% al preţurilor apartamentelor. De la 1.302 euro, cât era în medie metrul pătrat în luna aprilie, a ajuns să fie vândut în luna mai cu 1.360 euro.

Și în Capitală, prețurile locuințelor au crescut enorm. Astfel că în doar o lună prețul apartamentelor și caselor scoase la vânzare a urcat cu patru procente. Capitala este urmată în top de Timișoara și Constanța. Cluj-Napoca rămâne însă orașul cu cele mai scumpe locuințe din România, cu un cost 1.900 de euro pe metru pătrat.

Orasul din Romania care conducein topul localitatilor cu cele mai mari scumpiri ale locuintelor
Orasul din Romania care conducein topul localitatilor cu cele mai mari scumpiri ale locuintelor

Profitul dezvoltatorilor cântărește foarte mult în prețul final al locuințelor

Specialiștii în imobiliare spun că această creștere a prețului locuințelor se datorează cererii foarte mari, scumpirea materialelor de construcții, însă cel mai mult cântărește profitul dezvoltatorilor.

“Ceea ce se construiește în România cu 500 de euro, cu 600 de euro, în Polonia se construiește cu 1100-1200 de euro metrul pătrat. La Bruxelles se construiește cu 4000-4500 de euro. Asta undeva la margine, la periferia orașelor mari. La noi am luat că reper Bucureștiul sau Clujul. Aceleași locuințe se vând în România cam cu o mie, o mie și ceva pe metrul pătrat construit. În Polonia se vinde cu 2000 de euro. La Bruxelles, în Belgia, cu 4.500 de euro. Culmea este că profiturile sunt invers proporționale. La Bruxelles profitul e cam de 12%, în Polonia cam de 20-22%, iar în România e cam de 40%, a explicat Cristian Erbașu – preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Urmăriți Impact.ro și pe