Orașul din România care a rezolvat problema facturilor la încălzire. Sunt cele mai mici din țară, sistemul e revoluționar

Beatrice Dumitru 16.11.2022, 13:18
Orașul din România care a rezolvat problema facturilor la încălzire. Sunt cele mai mici din țară, sistemul e revoluționar

Un oraș din România a găsit soluția pentru a plăti cele mai mici facturi la căldură în perioada sezonului rece. Locuitorii nu vor îndura deloc frigul pentru că se încălzesc cu ajutorul unui sistem revoluționar și au cele mai mici facturi din toată România. Iată de ce.

Orașul din România cu cele mai mici facturi la căldură

Creșterea prețurilor la energie provoacă coșmaruri multor români, dar și multor europeni, mai ales că iarna bate la ușă. Dar într-un oraș din România, oamenii nu își fac deloc griji pentru că vor tremura de frig și nici pentru că vor plăti facturi uriașe.

Este vorba despre locuitorii din Beiuș, județul Bihor, orașul din România cu cele mai mici facturi la căldură. Oamenii de aici se încălzesc printr-un sistem cu apă geotermală, în care s-au investit peste zece milioane de euro până acum.

Orașul din România care a rezolvat problema facturilor la încălzire. Sunt cele mai mici din țară, sistemul e revoluționar
Locuitorii din Beiuș se încălzesc printr-un sistem cu apă geotermală.

Avem cel mai scăzut preț la gigacalorie, peste 70% din populație este încălzită cu apă geotermală. La o locuință, la o casă, prețul este de aproximativ patru lei pe metru cub de apă geotermală, ca să poată încălzi, apa care intră în sistemul de încălzire”, a spus primarul din Beiuş.

Cât costă încălzirea pentru un apartament cu trei camere

Prețul gigacaloriei în Beiuș a rămas același de mai bine de cinci ani și potrivit autorităților locale acesta nu va suferi modificări nici în următoarea perioadă. În aceste condiții, pentru un apartament cu trei camere, o familie achită pentru încălzire 100 de lei pe lună.

Primăria va depune încă un proiect de investiție, pentru încă un foraj, cu ajutorul căruia se va putea asigura încălzirea cu apă termală şi pentru celorlalți locuitori ai oraşului.

În anul 2001, a fost descoperită o rezervă importantă de apă geotermală pe care autoritățile au hotărît să o utilizeze pentru sistemul de încălzire, iar centralele din oraş au fost modificate astfel încât apa fierbinte adusă de sonde la suprafaţă să încălzească locuinţele oamenilor. Apa geotermală este extrasă din pământ, de la 2.400 de metri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...