Orașul din România care a fost capitală de imperiu. Acum a decăzut complet, are doar câteva mii de locuitori

Iancu Andreea 27.11.2021, 09:45

Istoria multor așezări din țara noastră este impresionantă. Ceea ce vedem astăzi în drumurile noastre prin România reprezintă rezultatul anilor de conflicte, pace și decizii ale celor care au condus aceste ținuturi la un moment dat. Deși pare că ne cunoaștem istoria, există încă o mulțime de aspecte noi și interesante de descoperit. Ca de exemplu, orașul din România care a fost capitală de imperiu. Acesta există și în prezent, însă trecerea timpului și-a spus cuvântul. Cu toate acestea, povestea sa este una captivantă.

Istoria mai puțin știută despre orașul din România, fostă capitală de imperiu

Astăzi, România reprezintă un aliat pentru partenerii săi internaționali, făcând parte din diferite organizații asemenea NATO, însă puțini cunosc faptul că în istoria țării există momente glorioase importante, care leagă teritoriul românesc de marile puteri ale vremii. Chiar dacă trecerea timpului și-a lăsat amprenta, orașul din România care a fost capitală de imperiu poate fi descoperit și astăzi. Acesta este Isaccea și are o poveste impresionantă.

Orașul nord-dobrogean a reprezentat timp de câteva decenii, la finalul secolului XIII capitala unui stat puternic al tătarilor. Acesta a fost condus de un general important al Hoardei de Aur. El era Nogai, cunoscut drept „făcătorul de bani” și a condus din umbră această forță care îngrozea Europa acelor timpuri.

Care a fost orașul din România, capitală de imperiu
Nogai Khan, cel care a dat numere tătarilor nogai

Ruda lui Ginghis Han, pe tărâmuri dobrogene

Nogai, care se traduce „câine” în mongolă, era numit Kara, ce înseamnă „cel negru”, dar și Isa. Astfel, mulți consideră că numele orașului Isaccea vine de la acest lider. Cu toate acestea, stră-strănepotul celebrului Ginghis Han nu ar avea legătură cu numele orașului dobrogean. Isaccea s-ar trage de la numele unui dinast valah, care a trăit în secolul XI, Saccea.

Acest Nogai a întemeiat un stat în zona de sud a Marii Hoarde, care era condus de hanii Berke, Mengu și Tuda. Ei acționau însă doar după consultații cu marele general. Dominația lui Nogai din zona dintre Dunăre și Marea Neagră a început în jurul anului 1270, când Nogai a trecut vadul de la Isaccea însoțit de o armată de 40.000 de soldați. Dobrogea era pe atunci parte din Imperiul Bizantin, însă basileii de la Constantinopol nu au putut ține piept tătarilor.

Generalul Nogai a condus mai multe invazii în Ungaria, Transilvania, Polonia, iar în 1279 a ajuns la Silistra și i-a învins pe bulgari. Pentru a se proteja, Imperiul Bizantin face pace. În plus, împăratul Mihail VIII Paleologul o căsătorește pe fiica sa Eufrosina Paleologina cu prinţul Ceaka, fiul lui Nogai. Capitala Isaccea a statului tătar devenea tot mai puternică și conducea întreaga provincie dobrogeană.

Nogai și-a găsit sfârșitul

De asemenea, pentru a-și arăta influența, în atelierele de la Isaccea, în perioada 1296-1299, Nogai Han îşi bate propria monedă de argint. Aceasta prezenta o inscripție din Coran pe o parte, atestând apartenența liderului la islam, iar pe partea cealaltă apare semnul Crucii, explicația fiind aceea că Hanul Nogai dorea o relaţie cât mai strânsă cu Bizanţul.

Nogai a condus timp de patru decenii Hoarda de Aur, însă doar până ce Hanul Tokhta a reușit să scape de el în 1299. Liderul de la Isaccea era învins în bătălia de la Kagamlik. Cel care l-a ucis pe Nogai, un războinic rus, aliat al Hoardei, i-a tăiat capul liderului de la Isaccea, care era respectat chiar și de dușmanii săi. Deși soldatul aștepta o recompensă, Hanul Tokhta s-a înfuriat și l-a decapitat cu propria sabie. După dispariția lui Nogai, statul său a fost integrat în teritoriile Hoardei de Aur. Ani buni după eveniment, Isaccea și Dobrogea de Nord au rămas sub control tătar.

Care a fost orașul din România, capitală de imperiu
Isaccea, orașul din România, fostă capitală de imperiu

Isaccea astăzi. Ce s-a întâmplat cu orașul glorios de altădată

Deși trecutul său este unul marcat de lupte și încrâncenarea conducătorilor săi, astăzi Isaccea este un oraș modest. Fosta capitală de imperiu se găsește în județul Tulcea din Dobrogea, pe malul drept al Dunării și are o populație de numai 5.000 și puțin de locuitori. Cei care trăiesc în această regiune se ocupă în general cu agricultura. Totodată, la Isaccea intră în țară conducta de gaze naturale care traversează Dobrogea și aici funcționează un punct de lucru al societății Gazprom.

Cei care își doresc să descopere această localitate pot să viziteze câteva dintre obiectivele turistice din zonă. Printre acestea se numără Cetatea Noviodunum, o veche fortificație romană de la Dunăre, una dintre cele mai vechi cetăți din Dobrogea, astăzi un sit arheologic deschis pentru a recupera parte din ruine. De asemenea, cei care ajung în această zonă pot să admire Geamia turcească din centrul orașului, veche din secolul al XVI-lea, însă nerestaurată, precum și Mânăstirea Cocoș.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...