Orașul cu cel mai curat aer din România. Clasamentul european e condus de Umea, din Suedia

Iancu Andreea 18.06.2021, 09:04
Orașul cu cel mai curat aer din România. Clasamentul european e condus de Umea, din Suedia

Grija pentru mediu și pentru o viață sănătoasă este tot mai accentuată la nivel global. Astfel, specialiștii acordă o atenție sporită nivelului de poluare în cele mai importante orașe ale lumii, în care se regăsesc și o parte dintre localitățile țării noastre. Din păcate, România nu se bucură de un nivel suficient de scăzut de poluare, însă topul prezentat în urmă cu o zi de Agenția Europeană a Mediului arată care este orașul cu cel mai curat aer din țară. În clasamentul european, Umea, un orășel din Suedia, beneficiază de cel mai curat aer de pe continent. Află pe ce loc se regăsește și Bucureștiul.

Care este orașul cu cel mai curat aer din România

Poluarea din orașe reprezintă ucigașul tăcut care ucide câteva zeci de persoane zilnic, în România. Deși există o mulțime de modalități de a limita acest proces, atât de dăunător vieții umane, în țara noastră abia au început primele măsuri care să îmbunătățească aerul pe care îl respirăm. Din păcate, deocamdată, trăim în una dintre cele mai poluate țări din Europa. Datele vin de la „Observatorul Calității Aerului”, anunțate joi de Agenția Europeană a Mediului, și stabilesc faptul că orașele românești se regăsesc la finalul clasamentului. Cu toate acestea, orașul cu cel mai curat aer din România. Clasamentul a fost realizat în baza indicatorilor care măsoară gradul de poluare din ultimii doi ani.

Astfel, Suedia este țara fruntașă, având un oraș care se bucură de cel mai curat aer, orășelul Umea, o localitate cu numai 117.000 de locuitori. Ulterior, așezarea din Suedia este urmată de orașul Tampere din Finlanda și Funchal din Portugalia. Așadar, zona de vest a continentului european pare să respire un aer mult mai puțin poluat față de regiunile opuse, de la est, unde particulele de suspensie PM2.5 înroșesc graficul. Chiar dacă România se numără printre țările cele mai poluate ale Europei, orașul cel mai bine plasat în top este Botoșani. Acesta se situează pe locul 223, în timp ce Bucureștiul ocupă poziția 263 cu un indice al particulelor în suspensie de 16,4, în comparație cu 3,7, valorile din orașul cu cel mai curat aer. Alte orașe importante ale țării, analizate în cadrul raportului, sunt Timișoara pe locul 267 și Brașov pe locul 273.

Care este orașul cu cel mai curat aer din România
Orașele României, în finalul clasamentului celor mai puțin poluate orașe din Europa

„Poluarea este un ucigaș tăcut”

Vestea nu este deloc îmbucurătoare pentru locuitorii din orașele românești. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, calitatea aerului influențează viața oamenilor, fiind nevoie de o concentrație de particule în suspensie a PM 2.5 mai mică de 10 micrograme pe metru cub pentru a fi considerată în limite normale. În România situația este încă îngrijorătoare, iar specialiștii consideră că datele sunt în realitate mult mai mari. Motivul este dat de faptul că țara noastră nu beneficiază de un număr suficient de stații de monitorizare. Lucrurile par să se îmbunătățească însă, după ce o organizație neguvernamentală a demarat o campanie de instalare a senzorilor de măsurare a calității aerului în școli, site-ul cityair.ro punând la dispoziție valorile.

Cu siguranță gradul de poluare este mult mai ridicat. Ăsta este și motivul pentru care noi ne-am apucat să colectăm aceste date. Realitatea este mult mai tristă, iar ea este dată de numărul de decese la care România, din păcate, este fruntașă în Europa. 80 de oameni mor în fiecare zi în România din cauze asociate poluării, susține Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Unul dintre aspectele cele mai îngrijorătoare este faptul că poluarea nu se manifestă la nivelul organismului uman, fiind un fel de ucigaș tăcut. În plus, copiii încep să dezvolte diferite forme de alergii respiratorii, care sunt greu de combătut în orașele aglomerate.

Poluarea este un ucigaș tăcut, pentru că nu doare, nu determină niciun fel de simptomatologie zgomotoasă, însă creează premisele apariției bolilor pulmonare cronice, a cancerelor bronho-pulmonare la persoanele adulte, iar în rândul copiilor crește susceptibilitatea de a dezvolta diferite forme de alergii respiratorii, a explicat Radu Țincu, medic primar ATI Spitalul Floreasca, potrivit sitirleprotv.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...