Orașul cu cea mai rapidă creștere economică din UE se află în România. ”E un lucru mai puțin știut”

Nicu Stan 05.07.2021, 20:40
Orașul cu cea mai rapidă creștere economică din UE se află în România. ”E un lucru mai puțin știut”

Orașul cu cea mai rapidă creștere economică din UE se află în România. ”E un lucru mai puțin știut”. Care este orașul care a uimit Europa, vedeți în articolul de mai jos.

Un oraș din România are cea mai mare creștere economică din UE. Care oraș este?

Acesta este orașul cu cea mai rapidă creștere economică din UE și se află în România. Trei oraşe din România se află printre marile oraşe ale Uniunii Europene care au înregistrat o creştere economică spectaculoasă în ultimii 20 de ani, iar unul dintre ele este chiar liderul acestui capitol. Astfel, experţii Băncii Mondiale au o explicaţie pentru acest lucru.

Astfel, Cluj-Napoca este oraşul cu cea mai rapidă creştere economică dintre marile oraşe ale UE. Informaţia a fost făcută publică de experţii Băncii Mondiale, în baza datelor culese de Eurostat, care monitorizează toate marile oraşe din Europa.

Cluj, orasul cu cea mai mare crestere economica din UE in ultimii 20 de ani
Cluj, orasul cu cea mai mare crestere economica din UE in ultimii 20 de ani

Care este explicația

De asemenea, experţii Băncii Mondiale au şi o explicaţie pentru faptul că PIB-ul Clujului a crescut de 4,5 ori în ultimii 20 de ani. Aderarea României la Uniunea Europeană reprezintă şansa istorică pentru Cluj, iar oraşul a ştiut să profite din plin de această șansă, crede Marcel Ionescu Heroiu, expert în dezvoltare urbană al Băncii Mondiale.

”Clujul, în momentul de faţă, poate lucru puţin cunoscut, este oraşul cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană. Eurostat-ul culege date pentru cele mai mari oraşe din Uniunea Europeană şi dacă ne uităm la perioada în care au fost culese datele, 2000 şi 2019, deci într-o generaţie, PIB-ul Clujului a crescut de 4,5 ori. În momentul de faţă, este oraşul cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană”, a declarat Marcel Ionescu Heroiu.

Ce alte orașe au mai crescut în ultimii 20 de ani

Însă nu doar orașul Cluj a crescut spectaculos în ultimii 20 de ani. Conform sursei citate, în ultimii 20 de ani s-au dezvoltat enorm şi oraşe precum Bucureştiul şi Oradea.

În plus,. economia României în ansamblu a crescut în  toți acești ultimi 20 de ani. Spre exemplu, în anul 2019, valoarea exporturilor româneşti a fost de 25 de ori mai mare decât cea din anul 1990.

Clujul, cel mai poluat oraș din Europa când vine vorba de concentrația de azot

Pe de altă parte, Clujul mai deține un record, de data aceasta nedorit. Este cel mai poluat oraș din Europa cu cea mai mare concentraţie de dioxid de azot.

Nici alte oraşe din România nu stau cu mult mai bine la acest capitol. Clujul e lider de nedorit la nivel europeanin privinta concentratiei de azot (17.53), în timp ce Timişoara se situează aproape, pe locul 4 (14.84), Ploieştiul e pe 7 (13.38), iar Bucureştiul e pe locul 8 cu o concetrație de azot în aer de 13.33.

Urmăriți Impact.ro și pe