Orașul celebru care stă pe un adevărat cimitir. Sute de morți sunt puși în catacombe

Stan Filon 04.05.2022, 18:34

Unul dintre cele mai cunoscute orașe din antichitate adăpostește încă unul dintre cele mai vechi cimitire descoperite vreodată. Vorbim despre orașul Alexandria, situat în partea de nord a Egiptului. A rămas în istorie pentru Farul din Alexandria (una dintre cele 7 minuni ale lumii antice) sau pentru Biblioteca din Alexandria, care era probabil cea  mai mare din vremurile sale.

Orașul celebru care stă pe un adevărat cimitir

Orașul Alexandria a fost fondat de Alexandru cel Mare în anul 331 î.Hr., după ce a capturat Satrapia egipteană de la perși. A fost ridicat în apropierea unei așezări egiptene numite Rhacotis, care a devenit apoi cartierul egiptean al orașului. Alexandria a fost centrul intelectual și cultural al Mediteranei antice pentru o mare parte din epoca elenistică și pe toată perioada romană.

Ei bine, sub celebrul oraș Alexandria se regăsește și astăzi o necropolă care datează de mii și mii de ani. Aici erau îngropați morții, cu toate ritualurile. Se numește Kom El Shoqafa, care înseamnă „movila de cioburi” sau „cioburi de oală”, iar denumirea vine de la mormanul de cioburi care se forma mereu lângă acest cimitir celebru.

Orasul celebru care sta pe un adevarat cimitir
Orasul celebru care sta pe un adevarat cimitir

„Movila de cioburi”

Cioburile proveneau de la familiile răposaților. Urmașii decedaților veneau să se roage la morminte și de multe ori aduceau mâncare și băutură, pe care o împărțeau pentru sufletele celor decedați. Tradiția spunea că acele vase nu mai trebuie luate acasă, ci sparte la fața locului. Oamenii urmau tradițiile și spărgeau vasele din care mâncau și beau la căpătâiul mortului, iar cioburile erau aruncate undeva afară, la intrarea în cimitir. De aici și denumirea necropolei.

Kom El Shoqafa a fost construită pentru prima dată în secolul al II-lea d.Hr., în timpul epocii împăraților Antonini, la mică distanță de acropola antică, servind ca loc de înmormântare asociat cultului funerar faraonic. În timp, necropola din Alexandria s-a dezvoltat într-un labirint de tuneluri și camere pe mai multe etaje, la care se accede printr-o scară în spirală și care este împărțită în Hypogeum 1 și Hypogeum 2.

Catacombele reprezintă o fuziune rară de arhitectură elenistică, egipteană și romană imperială timpurie, cu zeci de camere împodobite cu piloni sculptați, statui și alte simboluri religioase romano-egiptene, nișe funerare, sarcofage, precum și o mare sală de banchet în stil roman, unde se organizau mese comemorative de către rudele defuncților. Kom El Shoqafa a fost folosit de locuitorii din Alexandria timp de peste trei secole.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...