Orașele României care prind un important top al Europei. Bucureștiul nu e pe listă, cum s-a ajuns aici

Ioana Bucur 24.01.2021, 09:46
Orașele României care prind un important top al Europei. Bucureștiul nu e pe listă, cum s-a ajuns aici

Acestea sunt localitățile din România care prind un loc în topul orașelor din lume în care se trăiește cel mai sănătos. Unde sunt cele mai bune condiții de viață, la noi în țară, potrivit clasamentului realizat de o companie europeană? Bucureștiul nu e pe listă.

Topul orașelor din lume în care se trăiește cel mai sănătos

În topul orașelor din lume în care se trăiește cel mai sănătos se regăsesc și două localități din România. Clasamentul a fost făcut la cererea DOT Zinc, o companie de brokeraj și consultanță din Marea Britanie. Pentru realizarea acestuia, s-a ținut cont de o serie de criterii, precum rata obezității, durata de viață a locuitorilor, criminalitatea, gradul de poluare, calitatea serviciilor medicale, costul unui kilogram de mere, siguranța cetățeanului și numărul de ore de expunere la soare pe an. În funcție de toți acești factori, fiecărui oraș i s-a atribuit un punctaj.

În a doua jumătate a clasamentului și-au făcut loc două localități de la noi din țară. Astfel, potrivit punctajelor date de compania din Marea Britanie, orașele României ce prind topul sunt Timișoara și Cluj-Napoca, pe locurile 15 și 16, cu scoruri totale de 1932, respectiv 1925 de puncte. Metropole europene mari, cum sunt Helsinki, Copenhaga, Munchen și Praga au obținut punctaje totale mai slabe decât cele două orașe din România.

Orașele din România incluse în topul orașelor în care se trăiește cel mai sănătos
Imagine din Cluj-Napoca

Orașele în care românii trăiesc cel mai bine

În anul 2020, orașele Timișoara și Cluj-Napoca au mai apărut și în topul celor mai sigure orașe din România, potrivit Numbeo. În acel clasament, Clujul a ocupat chiar prima poziție, în timp ce Timișoara a fost pusă de locul al treilea. Într-un top al orașelor cu cel mai bun nivel de trai, realizat în 2019, Cluj-Napoca s-a clasat în fața unora dintre cele mai importante orașe din lume, ca Los Angeles sau Miami.

Cele două orașe sunt de ceva vreme printre preferatele românilor, acest lucru observându-se și în evoluția numărului de locuitori, în ultimele două decenii. Dacă, în anul 2000, Cluj-Napoca avea o populație de 319.333 locuitori, datele publicate de Institutul Național de Statistică arătau o evoluție spectaculoasă, în 2020. În prezent, numărul clujenilor a ajuns la 327.272.

Care este orașul din lume în care se trăiește cel mai sănătos: „Are o climă ideală”

Punctajul cel mai mare atribuit de britanicii de la DOT Zinc a fost acordat orașului Valencia, din Spania: 2318 puncte. Cei care au realizat clasamentul au stabilit că printre factorii ce îl fac orașul din lume în care se trăiește cel mai sănătos se numără clima, calitatea aerului și numărul ridicat de ore de expunere la soare a locuitorilor:

„Oraşul are o climă ideală. Nu este nici prea cald, nici prea frig şi este împânzit de zone verzi care îmbunătăţesc calitatea aerului. De asemenea, oamenii din Valencia se bucură de multe ore de expunere la soare pe an, ceea ce contribuie la starea de sănătate”, a menționat Salman Haqqi, specialist în cadrul DOT Zinc, potrivit sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...