Orașe care au dispărut de pe hartă în ultima sută de ani. Soarta cruntă a celui din România

Cristian Cojocaru 12.12.2020, 13:07
Orașe care au dispărut de pe hartă în ultima sută de ani. Soarta cruntă a celui din România

Când ne gândim la orașe dispărute, primul lucru care ne vine în cap este Atlantida. Există însă și locuri care au dispărut de pe hartă în ultimul secol. Printre acestea reamintim și un loc din România, care a fost șters de pe fața pământului acum 50 de ani.

Așezări care au dispărut de pe hartă în ultimul veac

Aceste locuri au dispărut în ultima sută de ani din mai multe motive precum interese economice sau dezastre naturale. Lista începe cu insula Hashima din Japonia, cunoscută și sub numele de Gunkanjima. Aflată în largul coastei Japoniei, în anii ’50 trăiau aproximativ 5.000 de oameni pe un kilometru pătrat, fiind cel mai dens populat oraș din lume. În anul 1974 mina la care lucrau locuitorii a fost închisă, lucru care a dus la abandonarea orașului.

Orașul medieval Consonno din Italia, care avea aproximativ 300 de locuitori l-a cunoscut pe antreprenorul Mario Bagno care avea planuri mari pentru acel oraș. Acesta visa să transforme micul oraș într-un Las Vegas al ”cizmei”. Visul i-a fost ruinat în 1976, atunci când o alunecare de teren a izolat localitatea iar cochetul oraș, a fost abandonat de către locuitorii săi.

Mologa, un oraș situat în vestul Rusiei, în regiunea Iarloslavl a fost părăsit de către locuitorii acestuia. Autoritățile sovietice au construit acolo rezervorul Rîbinsk, lucru care a dus la pericolul de a inunda orașul. 1300 de oameni au fost nevoiți să plece , în timp ce alți 300 au decis să rămână, găsindu-și sfârșitul înecați în 1940 când orașul a fost inundat. Atunci când apa din rezervor scade, încă se mai pot vedea ruinele orașului.

Orașe de lângă mare abandonate sau dispărute

Satul pescăresc Hallsands din comitatul Devon și-a găsit sfârșitul prăbușindu-se în mare în data de 26 ianuarie 1917. Deși intemperiile naturii amenințau orașul, tot omul a dus la distrugerea acestuia. Din cauza unei companii care încerca extinderea șantierului naval din zonă, excavările din zonă au slăbit rezistența falezei care a dus la prăbușirea orașului în mare.

Pyramiden, un oraș din Norvegia situat în arhipelagul Svalbard, a fost fondat de suedezi în 1910 și vândut U.R.S.S.-lui în 1927. La un moment dat ajunsese să numere 1000 de locuitori care lucrau în mina deținută de ruși. După ce U.R.S.S. s-a prăbușit, au apărut și problemele economice, iar în anul 1966, un avion s-a prăbușit în zonă ucigând 141 de persoane. După dezastrul economic dar și cel aviatic, locuitorii au părăsit orașul în 1998.

Insula Montserrat din Caraibe deține la rândul său un loc în această listă. Orașul Plymouth a dispărut în urma erupției vulcanului Soufriere Hills. Inactiv de câteva sute de ani, acesta a erupt în 1995 iar întreaga sa populație a fost evacuată. Orașul a rămas cuprins de gaze toxice, cenușă și roci vulcanice.

Ada Kaleh, cunoscută și sub numele de Insula Carolina era situată pe Dunăre în apropiere de Orșova
Ada Kaleh, cunoscută și sub numele de Insula Carolina era situată pe Dunăre în apropiere de Orșova

Insula din România, scufundată acum 50 de ani

România numără la rândul ei un astfel de loc dispărut. Ada Kaleh, cunoscută și sub numele de Insula Carolina era situată pe Dunăre în apropiere de Orșova. Prima atestare documentară a locului datează de pe vremea Cavalerilor Teutoni din 1430. După ce comuniștii au decis construirea hidrocentralei Porțile de Fier I, insula a fost scufundată iar locuitorii săi relocați. Ada Kaleh era, de fapt, un adevărat orășel,  locuit de persoane de etnie turcă, în care se găseau clădiri istorice, potrivit incredibilia.ro . Toți locuitorii au fost mutați în localitățile învecinate.

Urmăriți Impact.ro și pe