Ora de iarnă 2021. Pericolul pe care îl reprezintă schimbarea orei în plin val de covid-19. Specialiştii avertizează

Ana Anitoiu 23.10.2021, 13:45
Ora de iarnă 2021. Pericolul pe care îl reprezintă schimbarea orei în plin val de covid-19. Specialiştii avertizează

Trecerea la ora de iarnă 2021 presupune un pericol în plin val al pandemiei de coronavirus. Specialiștii au avertizat care sunt riscurile și au explicat cum pot fi afectați oamenii de această schimbare.

Când se trece la ora de iarnă în România

Trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, între 30 şi 31 octombrie, când ora 02:00 va deveni ora 01:00. Practic, românii vor ”dormi mai mult”, deoarece ziua de 30 octombrie va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore în loc de 24.

În ciuda faptului că se va mai adăuga o oră de somn în programul tuturor, specialiștii au avertizat că trecerea la ora de iarnă aduce cu sine unele riscuri și poate avea consecințe grave, mai ales în plin val al pandemiei de coronavirus.

Ora de iarna 2021. Pericolul pe care il reprezinta schimbarea orei in plin val de covid-19. Specialistii avertizeaza
Trecerea la ora de iarna poate avea efecte negative

Motivele pentru care trecerea la ora de iarnă este periculoasă în pandemie

Conform specialiștilor, trecerea la ora de iarnă reprezintă un șoc pentru organism. În primele 10 – 15 zile de la schimbare, calitatea somnului multor persoane scade și pot apărea dureri de cap şi scăderea sau creşterea poftei de mâncare.

În plus, crește riscul de infarct crește cu 5 sau chiar 10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Motivul este că sistemul cardiovascular se poate deregla, cu oscilații alte tensiunii arteriale și ale pulsului. În plus, poate fi afectat și echilibrul nutriţional, dând peste cap tot metabolismul.

”Modificarea orei de trezire și creșterea numărului orelor de întuneric generează un stres la care organismul reacționează prin creșterea activității sistemului nervos simpatic și a nivelului citokinelor proinflamatorii, determinând modificări la nivel cardiovascular și neuropsihic”, a explicat medicul urgentist Lhuana Zissu, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Buzău.

Cum ar afecta trecerea la ora de iarnă oamenii din punct de vedere psihic

Potrivit medicilor psihiatri, din cauza trecerii la ora de iarnă pot să apară stări de astenie, apatie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie sau o stare generală deteriorată.

”Persoanele mai sensibile pot fi influențate de schimbarea orei, pentru că se autosugestionează şi astfel pot resimți unele tulburări ale ritmului de somn. Nu este o problemă gravă, iar majoritatea oamenilor se acomodează în câteva zile. Totuși, în funcție de cât se gândeşte fiecare la asta, schimbarea orei poate da peste cap ritmul de zi cu zi și chiar îi poate afecta sănătatea pentru una-două săptămâni.

În această perioadă poate resimţi o stare de oboseală accentuată, lipsă de energie, chiar o predispoziție la depresie în cazul persoanelor care suferă deja de anumite afecțiuni psihice.

De aceea, numărul sinuciderilor creşte în perioada imediat următoare schimbării orei, iar în această perioadă, când se adaugă și presiunea și stresul pandemiei de coronavirus, riscurile sunt chiar mai mari”, a explicat medicul psihiatru Maria Cristache.

Trecerea la ora de iarnă crește riscul de accidente rutiere

Un studiu realizat de Universitatea Texas A&M a arătat că odată cu trecerea la ora de iarnă crește și riscul de accidente rutiere, atât în noaptea dintre 30 și 31 octombrie, cât și în zilele săptămânii următoare, atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni.

Conform cercetătorilor, motivul este că organismului îi este greu să se acomodeze cu schimbarea orei și ritmului biologic, iar adaptarea la noul ritm de viață poate duce la stări acute de oboseală, iar simțurile nu mai sunt la fel de ascuțite.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...