Ora de iarnă 2020. În ce noapte se trece la ora de iarnă și care sunt efectele negative ale acestei schimbări sezoniere

Mirabela Vasile 18.09.2020, 10:12
Ora de iarnă 2020. În ce noapte se trece la ora de iarnă și care sunt efectele negative ale acestei schimbări sezoniere

În anul 2020, trecerea la ora de iarnă se va face pe data de 24 spre 25 octombrie. Ora considerată standard se va schimba în ultimul weekend din această lună. Astfel, ora locală 04:00 AM devine ora locală 03:00 AM. Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa. Aceasta a dat statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă.

Schimbarea va veni in octombrie
Schimbarea va veni in octombrie

Ce se va întâmpla din 2021

Începând din anul 2021 ar urma să se renunţe la schimbarea orei în funcție de sezon, în Uniunea Europeană. Totuși, țările care doresc să mențină mereu ora de vară vor face modificarea aceasta în ultima duminică din martie 2021. De altfel, statele care doresc să rămână permanent la ora de iarnă (ora standard) vor veni cu ultima modificare în ultima duminică din octombrie 2021.

Cercetătorii au avertizat pe parcursul anilor că există efecte negative ale schimbărilor sezoniere de oră. Printre probleme se evidențiază insomnia, starea de oboseală, durerea de cap, dar și anxietatea.

„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean.

Schimbarea crește riscul de infarct și pe cel suicidal

De asemenea, unele studii arată că efectele aceste tranziţii pot fi chiar fatale. La anumite persoane creşte riscul de infarct cu 5-10 la sută, timp de trei zile după schimbarea orei. De altfel, se majorează riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei. Asta în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilităţi psihoemoţionale, se mai arată în studiul realizat de Universitatea din Colorado.

„Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice. Acestea sunt și la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute. Aici îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne. Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare”, spune Keren Rosner, un psiholog renumit.

Urmăriți Impact.ro și pe