Opt jurnaliști din Rusia, catalogați drept agenți străini. Ce pedepse pot să primească

Nicu Stan 16.07.2021, 10:57
Opt jurnaliști din Rusia, catalogați drept agenți străini. Ce pedepse pot să primească

Opt jurnaliști din Rusia, catalogați drept agenți străini. Ce pedepse pot să primească aceștia. Jurnaliștii vizați formează cu toții redacția publicației de investigații Proekt. Mai multe amănunte incredibile, în articolul de mai jos.

Un site de investigații din Rusia a fost închis, iar jurnaliștii au fost catalogați ca fiind agenți străini. Cu ce au greșit aceștia

Opt jurnaliști din Rusia au fost catalogați de regimul Vladimir Putin drept agenți străini. Autorităţile din Rusia au catalogat, joi, publicaţia de investigaţii Proekt drept organizaţie ”indezirabilă”, invocând raţiuni de siguranţă naţională. Astfel, activităţile ziarului online au fost interzise,
informează agenţia Reuters.

Reputata publicație de investigaţii Proekt a fost sancționată cu menzi uriașe, în timp ce mai mulţi dintre jurnaliştii acesteia au fost declaraţi „agenţi ai străinătăţii” de către justiţia din Rusia.

Jurnalistii Proekt, catalogati drept agenti straini
Jurnalistii Proekt, catalogati drept agenti straini

Motivarea Parchetului rus

”Motivul acestei decizii ţine de faptul că activităţile (Proekt) prezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Federaţiei Ruse”, precizează Parchetul rus într-un comunicat, scrie Agerpres.

Comunicatul cu această decizie a fost transmis Ministerului Justiţiei pentru ca publicația Proekt să fie clasată oficial în registrul ”organizaţiilor indezirabile”.

Cine sunt ”agenții străini”

Astfel, ministerul a actualizat joi lista grupurilor şi indivizilor desemnaţi ”agenţi ai străinătăţii”. Pe aceasta au fost incluşi 5 jurnalişti ai Proekt: Roma Badanin, Piotr Maniahin, Olga Ciurakova, Maria Jeleznova şi Iulia Lukianova.

Fondat în 2018, site-ul Proekt este cunoscut pentru investigaţiile sale asupra corupţiei elitelor din Rusia. Jurnaliștii au publicat inclusiv anchete despre colaboratorii foarte bogaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

Jurnaliștii au fost percheziționați la domiciliu

De asemenea, la sfârşitul lui iunie, au avut loc percheziţii la domiciliul mai multor jurnalişti ai site-ului Proekt, printre care redactorul-şef Roma Badanin.

Rusia lui Vladimir Putin foloseşte denumirea de ”agent al străinătăţii” pentru a eticheta organizaţiile finanţate din străinătate și care ar fi angajate în activitatea politică. De asemenea, termenul are o conotaţie negativă din epoca sovietică şi îi supune pe cei vizați la o verificare birocratică mai atentă.

Ce trebuie să facă agenții străinătății

În plus, această etichetare obligă site-urile vizate să publice o notă de 24 de cuvinte anunţând că sunt distribuite de o companie media ce ”îndeplineşte funcţia de agent al străinătăţii”.

La începutul lunii trecute, site-ul rus de ştiri VTimes a anunţat că se închide după ce a fost desemnat ”agent al străinătăţii” de către autorităţile ruse luna trecută, în cadrul extinderii măsurilor de represiune împotriva mass-media critice faţă de Vladimir Putin.

Cu ce a greșit Radio Free Europe/Radio Liberty

În plus, postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) plăteşte în prezent preţul pentru o astfel de decizie. După ce a fost etichetat drept ”agent al străinătăţii” din 2017, postul este vizat de o avalanşă de proceduri judiciare pentru că nu a afişat acest lucru pe site-urile sale sau că nu a făcut-o ala um ar trebui.

Urmăriți Impact.ro și pe