Opinii. Predicții vechi de 4.000 de ani confirmate în prezent fără echivoc

Dan Mlădinoiu / 20.11.2020, 15:06
Opinii. Predicții vechi de 4.000 de ani confirmate în prezent fără echivoc

Recent, i-am revăzut pe doi dintre cei mai renumiți reprezentanți ai culturii românești, domnii Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu, într-un expozeu video sub forma unui dialog realizat la Ateneu sub titulatura “Dereglări ale lumii contemporane”. Un regal oferit unei săli pline.

Predicții vechi de 4.000 de ani confirmate în prezent fără echivoc

Primul, scriitor, eseist, estetician și istoric al artei, stilist al limbii române. Celălalt, filosof, scriitor, editor, cercetător, memorialist, eseist, editorialist, discipol al marelui Constantin Noica. Printre cele mai ccunoscute cărți avându-l ca autor pe Andrei Pleșu: Despre îngeri, Minima moraliia, Parabolele lui Iisus, Despre frumusețea uitată a vieții.

Opere semnificative semnate Gabriel Liiceanu: Jurnalul de la Păltiniș, Despre limită, Ușa interzisă. Revenind la discursul de la Ateneu, Andrei Pleșu a citit prezenței o serie de previziuni din Linga Purana, care este unul din cele 18 Mahapuranas și un text shaivism al hinduismului. Autorul și data Linga Purana nu sunt cunoscute, dl. Pleșu atribuindu-le estimativ o vechime de patru milenii.

Iată câteva din cele mai importante vederi în viitor parcurse de către celebrul om de cultură:

“Hoții vor deveni lideri

Cât se poate de adevărat. În acest sens, avem în România o inflație de corespondenți ai acestui viciu, astfel încât numai o listă a DNA-ului ar umple un tom de grosimea unui almanah. Nu mai vorbesc de loviturile de anvergură date după Revoluție până la apariția instituției menționate.

Proștii, impostorii, naturile rudimentare și gălăgioase vor fi luați drept înțelepți

O succintă parcurgere a guvernelor și ale distribuțiilor parlamentare, plus alte organe și organizații de stat, de după 1990, ar da dreptate într-un covârșitor procent acestei profeții.

“Lucrătorii manuali și negustorimea vor fi înălțați la rang de intelectuali, iar intelectualii vor fi puși în situații subalterne”

Am avut și avem în Parlament șoferi senatori, secretari de stat care faultează limba română, lucrători de Aprozar foști prieteni cu furtul, muncitori cu diplome transformate prin fals în ingineri etc., ca și intelectuali retrași pentru colaborare cu fosta Securitate ori din oboseală, dezgust și alte varii motive.

“Destrămarea dramatică a ierarhiilor firești, o ireparabilă dezordine socială

Asemenea nocivă metamorfoză a început, cel puțin  în România, odată cu instaurarea regimului comunist.

“Oamenii drepți, de bună calitate, vor avea tendința de a se retrage din viața publică”

Însuși, dl. Andrei Pleșu, fost ministru de Externe, este un exemplu cât se poate de sugestiv, și nu doar dânsul, însă o enumerare n-ar fi posibilă, deoarece nu este cunoscut în totalitate numărul persoanelor de ținută care au recurs la trecerea în anonimat.

Oamenii vor deveni din ce în ce mai iritabili

Este o evidentă certitudine. Un mare segment al actualei societăți românești este compus din oameni arțăgoși, conflictuali, cu fitilul aprins încă de când se trezesc. Pandemia, stresul cotidian, frustrările îndesate în ego-uri cu predispoziție către ostilitate sunt tot atâția factori suplimentari de gaz turnat pe focul celor cu ADN războinic.

Instituția respectului va intra în derivă. Vor fi respectați preponderent cei nedemni. Vor câștiga teren nerușinarea, călcarea cuvântului dat, invidia

Alt truism cât roata carului.  Codul bunelor maniere a devenit demult o carte nedemn a fi parcursă, considerată de către mitocani un moft. Acel „parole d’honneur” de odinioară a devenit o sintagmă identic de luat în seamă ca numărul craterelor de pe Marte.

Pizma pe cel mai bun ca tine nu este decât un semn de sfidare la adresa îndemnului cavaleresc că este un semn de noblețe în a recunoaște cuiva  o valoare suprioară celei pe care o deții. Necuviința, neobrăzarea au devenit factori de etalare a curajului împletit cu tupeul, ce hrănesc o autosatisfacție morbidă.

Vulgaritatea va împânzi totul

Este un corolar al celor expuse puțin mai sus.

Coeficientul de ură din fiecare om va cunoaște o alarmantă creștere

De la invidie la ură nu e decât un pas. Când este ascunsă, dar nutrită și persistentă se numește ranchiună.

Discernământul, ca percepție a deosebirii dintre bine și rău, se va șubrezi

Atunci când mecanismul preluare a informației – procesare – concluzie are una din aceste componente compromise, asaltate fiind de fake-uri de tot genul, manipulări, mesaje subliminale rău intenționate, omul poate lesne cădea pradă dezorientării și, implicit, adoptării unor soluții eronate la problemele cu care este confruntat.

În fine, indiana scriere, Linga Purana, a uimit prin acuratețea adevărurilor expuse cu multe mii de ani în urmă, ceea ce presupun că l-ar fi stupefiat până și pe arhicunoscutul Nostradamus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI