Editorial Dan Mlădinoiu

Opinii. Liviu Dragnea și detenția sa politică

Dan Mlădinoiu 16.07.2021, 12:31
Opinii. Liviu Dragnea și detenția sa politică

Imediat după eliberarea lui din stabilimentul ostracizării, dl. Liviu Dragnea emitea public următoarea frază: “Mă consider un deținut politic pentru că am intrat nevinovat. Doi ani și două luni de chin și suferință. Asta a fost aici. Abuzuri și umilință. Când am plecat, România era o țară prosperă, astăzi e o dictatură feroce”.

Liviu Dragnea se autoconsideră o victimă

Dincolo de statul prin care curgeau lapte și miere în timpul aflării sale la manetele puterii, ca un domnitor născut în singurul județ (Teleorman) în care nu există nicio librărie, fostul (deocamdată) pușcăriaș a lansat sensibila sintagmă “deținut politic”.

Carevasăzică, pentru simplul fapt că a făcut politică în cel mai arid de conștiință și toxic mod posibil, individul Liviu Dragnea se autoconsideră o victimă a caznelor și canoanelor de tot felul. Așadar, din banul meu de contributor la buget, fostul număr trei în stat s-a hrănit cu turtoi expirat, terci străveziu, zeamă de varză cu viermi și 200 gr de pâine zilnic.

Bătut cu vâna de bou, torturat inimaginabil, trezit în creierii nopții pentru interogatorii cu aceleași întrebări, culcat pe cimentul gol udat permanent cu osârdie de gardieni. Nu a fost vizitat, fiindcă nu a știut nimeni unde se află, n-a beneficiat de camera intimă împotriva furtunilor hormonale, televizorul nu se inventase, i-a fost cenzurată corespondența și nu a reușit să dea decât un singur interviu din incinta “căsuței cu capace”.

Opinii. Liviu Dragnea si detentia sa politica
Liviu Dragnea. Inquam/ Octav Ganea

Aceeași expresie, patentată cu ani în urmă de către Adrian Năstase

Maximă înjosire, dezumanizare totală. Uimitor, extraordinar, zăpăcitor! Aceeași expresie voit devastatoare, cu efect de nod în gât și potop de lacrimi, a fost patentată cu ani în urmă de către dl. Adrian Năstase. Cel care într-un rol de comedie bufă nominalizată la Ursul de Aur a recurs la o tentativă de suicid, tocmai când veniseră polițiștii să-l salte, țintind cu muscheta un nevinovat candelabru. Noroc că glonțul nu s-a supus legilor balisticii, urmând o traictorie curbă. Tot ca impresie de ieftină dramoletă, a fost “proclamat” deținut politic.

Cei doi au lansat un blestem, o hulă asupra oamenilor întemnițați de comuniști în groaznicii ani ’50. Mulți, foarte mulți dintre ei s-au prăpădit în urma incontinentelor terori, torturi, muncilor silnice decimatoare și inaniției. Dnii Dragnea și Năstase au pus un aiuritor și descalificant semn egal între ei și Coposu, Maniu, Mihalache, Steinhardt, Dinu Brătianu, Ogoranu, Rizea, Dabija, Arnăuțoiu și alte mii de urgisiți ai destinului.

Titulatura de deținut politic atribuită lui Liviu Dragnea, o impietate

Despre detenția politică, în adevărata ei accepțiune, pot vorbi doar cei care au supraviețuit (o mână de oameni), numai ei știu cum, stihiilor comunismului extrem. Sau poate crucile anonime răzlețite pe întreg spațiul concentraționar românesc. Și tot nu ar fi de ajuns să zugrăvească întregul coșmar zămislit după scenariul sovietic de către “câinii războiului” româno-român.

Cei aruncați în hrubele iadurilor de la Gherla, Aiud, Pitești, Cavnic, Râmnicu Sărat, Canal nu au furat, nu au mituit și nu au îmbrățișat traficul de influență, ci s-au opus, atât cât i-au ținut puterile, tăvălugului pustiitor al dezdumnezeirii neamului. Pentru care au plătit adeseori prețul suprem împreună cu familiile lor.

Este cel puțin o impietate a-i fi atribuită lui Liviu Dragnea titulatura de deținut politic. El nu a fost nici măcar un sfertodisident. Nu a luptat riscând o clipă împotriva unei orânduiri aflate la putere. Din contră, și-a subordonat morala, a strivit scrupulele.

Desfiderea legii și regulilor înseamnă un pas pe care ți-l asumi, conștient sau nu, către eșafod ori, mă rog, închisoare. Nu și ultimul, dacă devii înțelept la timp. Inteligența poate fi în vacanță atunci când o ai.

Înainte de a râde de copiii care cred în Moș Crăciun, gândiți-vă că mai sunt adulți care cred în Liviu Dragnea. Și încă mulți. Din nefericire, dar și dintr-un discernământ ce dă de gândit.

Urmăriți Impact.ro și pe