Opinii. Basarabia a făcut un PAS important către valorile Europei

Dan Mlădinoiu / 16.11.2020, 14:17
Opinii. Basarabia a făcut un PAS important către valorile Europei

Basarabia, PAS important către valorile Europei. Sora mai mică a României a reușit ieri, 15 noiembrie, o victorie de important palmares în itinerariul ei către o democrație autentică și prosperitate, prin câștigarea turului II al prezidențialelor din Republica Moldova de către Maia Sandu (48). Ce coincidență! Data este copy- paste (2014) corespunzând cu succesul în disputa similară Iohannis – “doctor” Ponta (54,43 – 45,56%), la o diferență de peste un milion de voturi.

Basarabia, PAS important către valorile Europei

În ciuda mitei și a unor voiaje electorale uriașe, valoroasa economistă, lider al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a obținut funcția de președinte al celei mai sărace și poate celei mai corupte țări europene. Scorul cu care l-a umilit pe contracandidatul său, rusofilul Igor Dodon este unul de referință pentru acest stat (57,75 – 42,25%).

Votul din diaspora, acolo unde au fost izgonite două din cele patru milioane de locuitori ai țării de sărăcia întronată de fostul președinte și clica lui, a atins o cotă uriașă (93 -7%). Maia Sandu este de admirat din mai multe puncte de vedere. În primul rând pentru tenacitatea de care a dat dovadă. În 2016, a pierdut în turul II al disputei pentru funcția de șef al statului, la doar 4% în fața celui pe care l-a bătut acum.

Apoi este de remarcat profesionalismul ei. Ca absolventă a Academiei de Științe Economice și un masterat în administrație publică, după ce și-a demonstrat calitățile în diferite posturi din Ministerul Economiei, Sandu a ajuns într-o funcție foarte importantă – consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale în Washington DC, cu un salariu de 10.000 dolari lunar.

Bani la care a renunțat pentru a se întoarce la Chișinău cu intenția clară de a-și scoate țara din marasmul economico- politic cultivat de nocivul cuplu Dodon – Plahotniuc. Și a reușit, ultimul fugind efectiv din țară, cât mai departe de brațul legii.

Trebuie spus că în vreme ce liderii cancelariilor europene, în frunte cu cancelarul german Angela Merkel au apreciat-o și încurajat-o. Împreună cu ei, Traian Băsescu, PNL și USR. Evident, cum fără excepții nimic nu are sens, terțetul Dăncilă, Meleșcanu, Ponta au emis declarații nepotrivite condimentate cu ironii ieftine și infatuare gratuită. În fine, atât i-a dus capul.

Basarabia este o țară cu sistem politic parlamentar, cu prerogative foarte limitate pentru președinte. Astfel, președintele va fi nevoit să accepte o coabitare cu socialiștii și să coaguleze dreapta eșichierului politic plus  independenții. Îi va fi deosebit de dificil să conducă un stat cu un Legislativ ostil. Dacă perdantul Dodon va avea o conduită adecvată, echilibrată, nonconflictuală, poate spera la un rol politic mai mult sau mai puțin important. De nu, cariera sa va urma anonimatul predecesorilor săi: Snegur, Lucinschi, Voronin etc.

Vom vedea ce reiese din substratul declarației sale emise imediat după comunicarea rezultatelor finale: “Eu și colegii mei vom face tot posibilul pentru a evita destabilizarea, pentru a ne așeza cât mai repede la masa de negocieri. În următoarele zile voi anunța schimbări serioase în politica internă a țării. Calculele noastre arată că am învins în interiorul țării cu o diferență destul de mare, diferență care ar putea să acopere voturile din diaspora”.

Nu știu ce îi indică socotelile lui Dodon, dar cunosc că  în urmă cu puțin timp, Vladimir Putin i-a adresat o telegramă de felicitare Maiei Sandu, ceea ce îi dă multe de înțeles admiratorului său de până acum.

Revenind la rezultatele recent oficializate, comparativ cu “semifinala” de acum două săptămâni transpare concluzia că nu doar în orașe s-a votat pro-Sandu (Chișinău 57,63 – 42,37), ci și în mediul rural. În mod cert, diaspora care a văzut diferența colosală dintre Occident și țara natală și-a îndemnat rudele din Basarabia să iasă la vot în favoarea Maiei Sandu, un președinte favorabil apropierii Republicii Moldova de UE, așa cum amintește Reuters.

Numai că un parlament potrivnic ar induce posibilitatea declanșării în următoarea perioadă a alegerilor generale anticipate.