OPINIE | Președintele care trece pe la coafor înainte de a merge la înmormântare

Ciprian Ioana 29.08.2019, 16:51
OPINIE | Președintele care trece pe la coafor înainte de a merge la înmormântare

Exista, prin satele românești, o regulă nescrisă cum că femeile cărora le mor bărbații trebuie să poarte multă vreme doliu după momentul nefericit. Trebuie să fie văzute mai mereu îmbrăcate în negru, îmbrobodite și întotdeauna plânse dacă trec pe la biserică, indiferent dacă e sărbătoare sau nu.

La alea mari, Paște și Crăciun, trebuie musai să-și verse oful în văzul lumii. Să se înece în lacrimi și să spună cât de dor le e și cât de greu duc singurătatea. Dacă nu, înseamnă că deja și-au găsit pe altul și, vorba bunicii mele, „ăsta e păcat mare, unde s-a mai pomenit așa ceva, nu a lăsat așa Dumnezeu”.

Numai că vremurile s-au mai schimbat. Viii cu viii și morții cu morții. Chiar și prin satele românești există văduve care renunță mai repede la batic și la țoalele alea negre, de nesuportat prin luna august. Evident că sunt bârfite de consătencele old school.

Sunt numite cucoane. În sens peiorativ. Dar, aia e, viața merge înainte.

Niciuna nu prea are tupeul să renunțe la batic chiar înainte de înmormântare. Nu mai zic să vină cumva machiate sau coafate la pomana de după. La oraș, e altfel. La Palatul Cotroceni, și mai și.

Cam 12 minute.

Atât a durat mult așteptata intervenție a președintelui Iohannis de miercuri seară. Prima reacție la criza guvernamentală și la divorțul ALDE de PSD.

Nicio surpriză pentru nimeni.

A zis-o p-aia cu degringolada, a criticat PSD și ALDE în termenii rostogoliți de-a lungul anului, în zgomot de cheiță întoarsă, a refuzat remanierea și, la final, a spus și ce dorea să spună de fapt: a cerut votul românilor și a plecat fericit că televiziunile vor avea timp suficient să taie „sincroanele” pentru jurnalul de la 7.

Iohannis nu e văduva nimănui. E doar un președinte care se pregătește de înmormântarea carierei politice a șefei de la PSD. Care se întâmplă să mai fie, încă, și șefa de la Palatul Victoria.

Dăncilă e în moarte clinică din punct de vedere politic. Aparatul ăla la care e conectată bipăie doar din când în când. Așa că toți se pregătesc de înmormântare. Nu se cumpără batiste și prosoape ca la țară.

Dar se pregătește un sicriu frumos, cu lemn de Videle. Și se mai fac niște alianțe, protocoale, acte. Vorba aia: casa cui rămâne?

După ce-și vor fi ascuns fețele plânse în batistă la marginea gropii de mormânt, unii vor purta batic și haine negre o perioadă. De ochii lumii. Să nu-i comenteze satul. Alții, vor veni la înmormântare doar pentru pomană. Să mânânce și să bea pe gratis. Că toata lumea știe că mâncarea de pomană e bună.

Dar Iohannis va veni altfel. Proaspăt ieșit de la coafor. Se va pune în primul rând. Va mirosi a fixativ, creme, pomadă sau cu se mai dă p-acolo.

Va sta drept, va purta ochelari de soare, nu va schița nicio grimasă (nu că nu i-ar reuși de minune acest lucru și cu alte ocazii). Va ignora complet bârfele celorlalți participanți la funeralii.

Președintele avea ocazia să ceară deconectarea de la aparate a lui Dăncilă încă de miercuri seara. Adică să ceară demisia Guvernului.

N-a făcut-o. Pentru că încă n-a trecut pe la coafor. Are programate două ședințe în două duminici din noiembrie.

Abia apoi se poate prezenta la înmormântare.

Coafat. Și cu încă un mandat.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe