Opinia tranșantă a lui CTP după decesul reginei Marii Britanii. De ce numește monarhia „un obiectiv turistic”

Badea Violeta 09.09.2022, 16:04
Opinia tranșantă a lui CTP după decesul reginei Marii Britanii. De ce numește monarhia „un obiectiv turistic”

Regina Elisabeta a II-a a decedat joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. A fost cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, iar trecerea sa în neființă a provocat reacții în întreaga lume, inclusiv în România. Gazetarul Cristian Tudor Popescu și-a exprimat, la rândul său, opinia, într-un editorial pentru Republica. Iată de ce a spus CTP că monarhia reprezintă „un obiectiv turistic”!

CTP, comentariu controversat după decesul reginei Marii Britanii

Înalți oficiali din întreaga lume au deplâns moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii și au vorbit în termeni laudativi despre monarhie.

CTP crede însă că totul reprezintă un „show” și numește monarhia „un obiectiv turistic”. Mai mult, jurnalistul a precizat că funeraliile reginei sunt Campionatul Mondial de Fotbal sau premiile Oscar.

„Monarhia britanică este un obiectiv turistic. Un show. Funeraliile reginei Elisabeta a II-a sunt Campionatul Mondial de Fotbal sau premiile Oscar.

Anglia a fost, lăsând la o parte antichitatea greco-romană, prima țară europeană în care a apărut contestarea, la nivel statal, a monarhiei de drept divin.

Chiar cu mai bine de 400 de ani înainte de a fi fost descăpățânat regele Carol I de către Parlament, regele John a fost silit să aprobe, în 1215, Magna Carta, o protoconstituție care prevedea drepturi instituționale și individuale, limitând puterea monarhică discreționară”, a scris gazetarul în articolul său intitulat „Moartea unei imagini”.

Un om pentru eternitate
Regina Elisabeta a II-a

„Elisabeta a II-a a însemnat, vreme de 70 de ani, nimic altceva decât imagine”

Totodată, celebrul jurnalist a spus că monarhul a însemnat, vreme de 70 de ani, nimic altceva decât imagine, identitară pentru cetățenii Marii Britanii.

„Încă există 14 state în care monarhul de la Londra este formal suveran, fără vreo putere de decizie politică, cum, de altfel, nu are nici în Marea Britanie.

Moartea reginei nu schimbă nimic în politica UK. Elisabeta a II-a a însemnat, vreme de 70 de ani, nimic altceva decât imagine, identitară pentru englezi, spectaculară pentru restul globului. O imagine puternică însă”, a scris CTP.

„Imaginile mor? Cred că da”, a mai punctat gazetarul, care a mai adăugat că „nu e cu totul exclus să se întâmple cu Casa Regală britanică ce s-a întâmplat cu cea a României”.

În opinia lui CTP, „înmormântarea Elisabetei II ar fi un bun prilej ca Marea Britanie, Regatul Unit, să îngroape și monarhia și să revină la ceea ce a fost, pentru scurtă vreme, în 1649, și este acum de facto – Republică.”

Totuși, editorialistul crede că acest lucru nu se va întâmpla. „N-o s-o facă, pentru că atunci n-ar mai fi nici Mare, nici Unită, nici Britanie”, susține celebrul gazetar.

Citește și Cele trei persoane în care Regina Elisabeta a II-a a avut cea mai mare încredere!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...