Opera Română reacționează după ce Angela Gheorghiu a acuzat că nu a fost invitată să cânte în țară. „Nu avem 150.000 de euro!” DECLARAȚII EXCLUSIVE

Ana Anitoiu, Rădulescu Valentin 22.06.2021, 21:54

Opera Română a reacționat după ce Angela Gheorghiu a acuzat că nu a fost invitată să cânte în țară. Reprezentanți ai instituției au explicat, pentru redacția Playtech-Impact, care este motivul pentru care soprana nu poate susține spectacole în țara ei natală. Artista ar cere 150.000 de euro pentru un concert.

Angela Gheorghiu: ”Nu am fost invitată de nicio instituție de cultură sau festival să cânt în țara mea natală”

Angela Gheorghiu s-a plâns luni pe internet că autoritățile din România pun prea puțin sau chiar deloc accentul pe cultură. Soprana în vârstă de 55 de ani susține că dincolo de câteva concerte sau recitaluri, dintre care cele mai multe în scop caritabil, și a spectacolului de debut, nu a fost invitată să interpreteze vreun rol de operă în țara ei natală.

”Se împlinesc 31 de ani de la primul și ultimul (singurul) meu spectacol de operă pe o scena de operă din România: spectacol de diplomă-examen de absolvire a Universității de Muzică din București, pe scena Operei Naționale din Cluj, din 20 iunie 1990. Nu am fost invitată de nicio instituție de cultură sau festival să cânt în țara mea natală. Instituțiile de cultură din România nu au știut niciodată să își susțină, să își promoveze și să își respecte artiștii cu adevărat valoroși, să se mândrească cu ei, așa cum văd că se întâmplă peste tot în lume pentru colegii mei care sunt invitați să cânte anual în țările lor de origine (în Franța, America, Rusia, Germania, Anglia, Italia etc).

Este un subiect prea puțin interesant și prea puțin profitabil pentru autorități sau pentru oamenii cu funcții în acest stat. Cred că nu există astăzi nici măcar un singur om politic român cu adevărat pasionat sau sincer preocupat de un act cultural/artistic, indiferent de natura acestuia”, a susținut Angela Gheorghiu.

Opera Romana reactioneaza dupa ce Angela Gheorghiu a acuzat ca nu a fost invitata sa cante in tara
Angela Gheorghiu

Reacția Operei Române la mesajul Angelei Gheorghiu. De ce nu a fost invitată

Reporterii Playtech-Impact au încercat să obțină un punct de vedere de la Opera Naţională din București, dar directorul general interimar Daniel Jinga a fost de negăsit. Însă, alte surse din instituție au dezvăluit că Angela Gheorghiu pretinde un onorariu de aproximativ 150.000 de euro per spectacol. Adică prețul unui apartament de lux în Capitală.

”Angela Gheorghiu nu a avut niciodată un concert la Opera Română pentru că nu ne permitem un artist atât de scump. Onorariul sopranei este de peste 150.000 de euro, plus alte cerinţe ale doamnei, pe care pur şi simplu nu le putem onora. Este cel mai scump artist din România. Nu spune nimeni că nu merită aceşti bani, dar pur şi simplu nu ne permitem să plătim un onorariu atât de mare”, a spus sursa din Opera Națională a României. Nici la ”Festivalului George Enescu” nu s-a reuşit o colaborare cu soprana.

Scandal între Angela Gheorghiu și Gabriela Firea

De altfel, onorariul cerut de Angela Gheorghiu pentru un concert a fost dezvăluit în iunie 2018 de Gabriela Firea, în urma unui scandal iscat după ultimul spectacol susținut de soprană la București. Evenimentul a avut loc pe 15 septembrie 2017, cu ocazia ”Zilelor Bucureștiului”, în Piața Constituției din Capitală.

Valoarea onorariului plătit atunci de Primăria Municipiului București, prin Arcub, pentru concertul susținut de Angela Gheorghiu în septembrie 2017 a fost de 144.906 de euro, inclusiv TVA.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...