ONU condamnă anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia. Vladimir Putin mai are doar patru aliați

Andrei Dumitrescu 13.10.2022, 10:14
ONU condamnă anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia. Vladimir Putin mai are doar patru aliați

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a condamnat miercuri, cu o majoritate covârșitoare, „tentativa de anexare ilegală” de către Rusia a patru regiuni parțial ocupate din Ucraina și a cerut tuturor țărilor să nu recunoască acest demers, consolidând astfel izolarea diplomatică internațională a Moscovei de când aceasta și-a invadat vecinul.

Trei sferturi din cei 193 de membri ai Adunării Generale – 143 de țări – au votat în favoarea unei rezoluții care a reafirmat, de asemenea, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.

„Este uimitor”, a declarat ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, reporterilor după vot, în timp ce se afla alături de ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, care a declarat că rezultatul a arătat că Rusia nu poate intimida lumea.

Aliații Rusiei

Doar patru țări s-au alăturat Rusiei în votul împotriva rezoluției – Siria, Nicaragua, Coreea de Nord și Belarus. Treizeci și cinci de țări s-au abținut de la vot, inclusiv partenerul strategic al Rusiei, China, în timp ce restul țărilor nu au votat.

„Astăzi este vorba de Rusia care invadează Ucraina. Dar mâine ar putea fi o altă națiune al cărei teritoriu este încălcat. Ați putea fi dumneavoastră. Ați putea fi următorul. La ce te-ai aștepta de la această cameră?” a declarat Thomas-Greenfield în fața Adunării Generale înainte de vot.

În septembrie, Moscova și-a proclamat anexarea a patru regiuni parțial ocupate din Ucraina – Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporojie – după ce a organizat ceea ce a numit referendumuri. Ucraina și aliații au denunțat voturile ca fiind ilegale și coercitive.

Avertisment dur cu privire la intențiile lui Vladimir Putin

Votul Adunării Generale a urmat unui veto al Rusiei, luna trecută, la o rezoluție similară în Consiliul de Securitate cu 15 membri.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat în fața Adunării Generale, înainte de vot, că rezoluția a fost „politizată și în mod deschis provocatoare”, adăugând că „ar putea distruge toate eforturile în favoarea unei soluții diplomatice la criză”.

Mișcările de la Națiunile Unite reflectă ceea ce s-a întâmplat în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea din Ucraina. Adunarea Generală a adoptat atunci o rezoluție care a declarat referendumul invalid cu 100 de voturi pentru, 11 împotrivă și 58 de abțineri formale.

China s-a abținut miercuri, deoarece nu crede că rezoluția va fi utilă, a declarat ambasadorul adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang.

„Vrem să vedem sfârșitul războiului”

„Orice acțiune luată de Adunarea Generală ar trebui să conducă la detensionarea situației, să conducă la reluarea rapidă a dialogului și să conducă la promovarea unei soluții politice la această criză”, a spus el.

Statele Unite și alte țări occidentale au făcut presiuni înaintea votului de miercuri. Secretarul de stat american Antony Blinken a convocat marți o reuniune virtuală cu diplomați din peste 100 de țări.

Aceștia au obținut cu câteva zeci de voturi mai multe decât în comparație cu rezultatul din 2014 și au îmbunătățit rezultatul celor 141 de țări care au votat pentru a denunța Rusia și a-i cere să-și retragă trupele din Ucraina în termen de o săptămână de la invazia sa din 24 februarie.

Moscova a încercat atunci să își reducă izolarea internațională. Pe măsură ce Rusia și Occidentul și-au disputat influența diplomatică, unele state – în special din emisfera sudică – au început să fie îngrijorate că plătesc prețul de a fi strânse în mijlocul unei intense rivalități geopolitice.

„Deplângem politica standardelor duble ale celor puternici din această lume atunci când vine vorba de Africa”, a declarat miercuri ambasadorul Republicii Democratice Congo la ONU, Georges Nzongola-Ntalaja, în fața Adunării Generale.

„Noi susținem Ucraina. Vrem să vedem sfârșitul războiului”, a spus el. „Dar am dori să vedem comunitatea internațională luând măsuri similare împotriva altor situații din lume în care țările sunt invadate și ocupate.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...