ONU avertizează. Vine foametea severă în toată lumea, în următoarele trei luni

Mihnea Tălău 20.05.2022, 17:37
ONU avertizează. Vine foametea severă în toată lumea, în următoarele trei luni

ONU avertizează că 18 milioane de persoane din regiunea africană Sahel se vor confrunta cu foamete severă în următoarele trei luni, invocând impactul războiului Rusiei din Ucraina, pandemia de coronavirus, șocurile provocate de schimbările climatice și creșterea costurilor.

Foamea poate întreține migrația

Criza foamei ar putea presa un număr crescut de persoane să migreze din zonele afectate, a declarat un oficial ONU.

Cel mai mare număr de persoane riscă să sufere de foamete severă în întreaga regiune din 2014 încoace, iar patru țări – Burkina Faso, Ciad, Mali și Niger – se confruntă cu „niveluri alarmante”, aproape 1,7 milioane de persoane confruntându-se cu niveluri de urgență de insecuritate alimentară în aceste țări, a declarat vineri Biroul pentru coordonarea afacerilor umanitare, informează CTV News.

Anumite părți din regiunea Sahel, un teritoriu vast care se întinde în sudul deșertului Sahara, s-au confruntat cu cea mai slabă producție agricolă din ultimii zece ani, iar penuria de alimente s-ar putea agrava odată cu sosirea sezonului slab la sfârșitul verii, a declarat Tomson Phiri, purtătorul de cuvânt al Programului alimentar mondial al ONU, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace.

„Situația se va înrăutăți cu siguranță înainte de a se îmbunătăți. S-ar putea să vedem mai mulți oameni care încearcă să se descurce migrând: Este o posibilitate foarte, foarte probabilă”, a declarat el reporterilor la Geneva.

ONU anunță „iadul”. Războiul din Ucraina „alimentează” foametea în Africa și Orientul Mijlociu

Sărăcia împinge milioane de oameni la limita supraviețuirii

Multe persoane din regiune se numără printre migranții care încearcă să călătorească spre nordul Europei în speranța de a avea oportunități economice, mai multă stabilitate și siguranță.

„O combinație de violență, insecuritate, sărăcie profundă și prețuri record la alimente exacerbează malnutriția și împinge milioane de oameni la limita supraviețuirii”, a declarat Martin Griffiths, șeful Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

ONU a deblocat deja 30 de milioane de dolari din Fondul central de răspuns la urgenţe, pentru patru țări din Africa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...